Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinak regije podrijetla i regionalne oznake kvalitete na percepciju kvalitete i namjeru plaćanja prehrambenih proizvoda (CROSBI ID 449153)

Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad

Stilinović, Karla Učinak regije podrijetla i regionalne oznake kvalitete na percepciju kvalitete i namjeru plaćanja prehrambenih proizvoda / First Komen, Ivana (mentor); Rijeka, Ekonomski fakultet, Rijeka, . 2022

Podaci o odgovornosti

Stilinović, Karla

First Komen, Ivana

hrvatski

Učinak regije podrijetla i regionalne oznake kvalitete na percepciju kvalitete i namjeru plaćanja prehrambenih proizvoda

Označavanje prehrambenih proizvoda je u porastu jer se želi naglasiti kvaliteta proizvoda i sve je više oznaka na tržištu. Uvođenjem većeg broja oznaka na prehrambenim proizvodima stvara se dodatna konfuzija potrošačima koji ne znaju značenje i svrhu oznaka što dovodi do problema jer se ne zna stvaraju li oznake uopće dodanu vrijednost potrošačima. Svrha ovog rada bila je utvrditi učinak isticanja regije podrijetla u odnosu na isticanja certificirane regionalne oznake kvalitete na percipiranu kvalitetu i namjeru plaćanja. Metoda koja se koristila u ovom radu jest anketni upitnik proveden na hrvatskim potrošačima. Literatura ukazuje da regija podrijetla i certificirana oznaka (regionalne oznake kvalitete) imaju utjecaj na potrošačevu percipiranu kvalitetu i namjeru plaćanja i to posebno za osobe visoke bliskosti mjestu. Regija koje se istražuje upitnikom je Lika, a objekt istraživanja je regionalna oznaka kvalitete Lika Quality. Rezultati ovog rada ukazali su na utjecaj regije podrijetla na percepciju kvalitete kod rakije i krumpira te namjere plaćanje više cijene kod krumpira. Uloga regionalne oznake kvalitete Lika Quality povećava percipiranu kvalitetu kod sira, a namjeru plaćanja više cijene kod rakije. Moderacijski efekt bliskosti regiji nije potvrđen ovim radom. Rezultati ovog rada mogu se iskoristiti kao sugestija ličkim proizvođačima hrane da bolje razumiju specifična pitanja koja se odnose na percepciju i ponašanje potrošača i za daljnji razvoj i promociju vlastitih proizvoda. LAG LIKA kao nositelj Lika Quality oznake treba pojačati promidžbu ličkih proizvoda s tom oznakom, kako bi se potrošače bolje upoznalo i s oznakom i s proizvodima označenim njome.

regija podrijetla ; regionalna oznaka kvalitete ; namjera plaćanja ; bliskost regiji ; percipirana kvaliteta

nije evidentirano

engleski

The Effect of Region of Origin and Regional Quality Label on Perceived Quality and Willingness to Pay for Food Products

nije evidentirano

region of origin ; regional quality label ; willingness to pay ; attachment to region ; perceived quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

72

14.04.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Ekonomski fakultet, Rijeka

Rijeka

Povezanost rada

Ekonomija