Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj tretmana visokonaponskim električnim pražnjenjem na svojstva kakaove ljuske (CROSBI ID 449151)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Barišić, Veronika Utjecaj tretmana visokonaponskim električnim pražnjenjem na svojstva kakaove ljuske / Ačkar, Đurđica ; Flanjak, Ivana (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2022

Podaci o odgovornosti

Barišić, Veronika

Ačkar, Đurđica ; Flanjak, Ivana

hrvatski

Utjecaj tretmana visokonaponskim električnim pražnjenjem na svojstva kakaove ljuske

Kakaova ljuska je nusproizvod prehrambene industrije koji je još uvijek nedovoljno iskorišten. Zbog svog zanimljivog sastava (vlakna i polifenoli) sve više se istražuje za primjenu u proizvodnji funkcionalne hrane. Osim bioaktivnih spojeva i komponenti koje mogu imati pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje, kakaova ljuska može sadržavati i različite kontaminante, neželjene organske spojeve koji se moraju ukloniti prije korištenja ljuske u proizvodnji hrane. Osim toga, kakaova se ljuska, zbog visokog udjela netopivih vlakana, teško usitnjava. Cilj ove disertacije bio je utvrditi utjecaj visokonaponskog električnog pražnjenja (HVED) na svojstva kakaove ljuske i mogućnost rješavanja navedenih problema. HVED je netermička metoda koja se bazira na stvaranju električnih izboja direktno u otopini između elektrode izboja i elektrode uzemljenja. Provedeno je ispitivanje različitih frekvencija, vremena i koncentracija kakaove ljuske u vodenoj suspenziji prilikom tretmana. Nakon toga su provedena dva različita postupka sušenja (u sušioniku pri 60 °C i liofilizacija) na HVED tretiranoj ljusci (pri odabranim uvjetima). Dobiveni rezultati pokazuju kako je HVED utjecao na bolje zadržavanje metilksantina i određenih polifenola u kakaovoj ljusci u usporedbi s kontrolnim uzorcima. Također, došlo je do značajnih promjena na vlaknima i kemijskom sastavu kakaove ljuske, što je dokazano FTIR-ATR analizom i diferencijalnom motridbenom kalorimetrijom. Nadalje, došlo je i do smanjenja udjela nepoželjnih komponenti i enterobakterija. Ispitivanjem različitih postupaka sušenja ljuske (u sušioniku pri 60 °C i liofilizacija) utvrđeno je da je liofilizacija imala povoljniji utjecaj na svojstva kakaove ljuske.

kakaova ljuska ; HVED ; dekontaminacija ; polifenoli ; vlakna

nije evidentirano

engleski

Effect of High Voltage Electrical Discharge Treatment on Properties of Cocoa Bean Shell

nije evidentirano

cocoa bean shell ; HVED ; decontamination ; polyphenols ; fibers

nije evidentirano

Podaci o izdanju

103

08.04.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija