Prednosti i nedostaci nekih metoda za omamljivanje Crustacea (CROSBI ID 308631)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni) | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jurenec, Dragica ; Kozačinski, Lidija ; Mikuš, Tomislav
hrvatski
Prednosti i nedostaci nekih metoda za omamljivanje Crustacea
Za razliku od kralježnjaka, rakovi posjeduju segmentiran živčani sustav stoga ih jednostavnom traumom u samo jednu točku nije moguće kvalitetno omamiti ili usmrtiti što predstavlja temeljnu postavku suvremenog shvaćanja brzog klanja uz minimalnu bol i patnju. Danas se u svijetu pa tako i kod nas i dalje koriste vrlo tradicionalne metode usmrćivanja i/ili omamljivanja rakova poput trganja, uboda oštrim predmetom, hlađenja i sl., od kojih mnoge ne zadovoljavaju tražene suvremene parametre brze smrti praćene minimalnom boli i patnjom. Posljednjih je godina došlo do razvoja jedne vrlo efikasne i kvalitetne metode za omamljivanje rakova sa stajališta zaštite i dobrobiti životinja pod nazivom Crustastun™. U ovom preglednom radu predstavljene su prednosti i nedostatci najpristupačnijih i najčešće korištenih metoda za omamljivanje/usmrćivanje rakova. Sve su navedene metode uspoređene sa Crustastun™ metodom.
rakovi, dobrobit, omamljivanje, usmrćivanje, kvaliteta mesa
nije evidentirano
engleski
Advantages and disadvantages of several CRustacea stunning methods
nije evidentirano
crabs, welfare, stunning, killing, meat quality
nije evidentirano