Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Potencijal primjene umjetne inteligencije u proizvodnji hrane (CROSBI ID 448778)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Živković, Ksenija Potencijal primjene umjetne inteligencije u proizvodnji hrane / Lukinac, Jasmina (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2022

Podaci o odgovornosti

Živković, Ksenija

Lukinac, Jasmina

hrvatski

Potencijal primjene umjetne inteligencije u proizvodnji hrane

Rad obuhvaća određene aspekte umjetne inteligencije koja je danas sve prisutnija u raznim područjima društva i usluga. Područje umjetne inteligencije je interdisciplinarno te uključuje računalne znanosti, matematiku, psihologiju, lingvistiku, neuroznanost, kao i specijalizirane znanosti poput umjetne psihologije. U ovom radu opisane su klasične i moderne metode kojima se ostvaruje umjetna inteligencija te pozitivne strane primjene umjetne inteligencije u proizvodnji hrane, poput skraćivanja vremena proizvodnog procesa, štednja resursa, poboljšanje higijene proizvodnih mjesta i opreme, manje zagađivanje okoliša. Današnje društvo generira sve veće potrebe za uslugama što rezultira sve većom potrebom za moderniziranjem i razvojem umjetne inteligencije u raznima područjima, a tako i prehrambenoj industriji. U ovom radu predstavljen je i suvremeni pristup i komercijalna primjena najnovijih rješenja ove tehnologije poput zaštite masline od bolesti i štetnika te su opisane vertikalne farme kao jedan od suvremenih rješenja pomoću kojeg bi se mogao prehraniti puno veći postotak ljudi. Navedeni su moderni pristupi i tehnologije koje su nam dostupne danas te koje bi prehrambenoj industriji uvelike mogli pomoći u daljnjem i boljem razvoju.

umjetna inteligencija ; klasične metode umjetne inteligencije ; moderne metode umjetne inteligencije ; hrana ; prehrambena industrija

nije evidentirano

engleski

The Potential for the Application of Artificial Intelligence in Food Production

nije evidentirano

artificial intelligence ; classical methods of artificial intelligence ; modern methods of artificial intelligence ; food ; food industry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

25.03.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija, Računarstvo