Primjena jestivih filmova i prevlaka s eteričnim uljima na trajnost mesnih i ribljih proizvoda (CROSBI ID 307981)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni) | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Kurek, Mia ; Gabrić, Domagoj ; Ščetar, Mario ; Galić, Kata
hrvatski
Primjena jestivih filmova i prevlaka s eteričnim uljima na trajnost mesnih i ribljih proizvoda
U današnje vrijeme velika je potražnja potrošača za hranom visoke kvalitete te hranom bez kemijskih konzervansa i s produljenim rokom trajnosti. Održavanje visoke kvalitete tijekom dužeg vremena lakopokvarljivih prehrambenih proizvoda je tehnološki izrazito zahtjevno, budući da meso, perad i riba prolaze kroz velike promjene tijekom procesa prerade zbog visokog sadržaja vode koja potpomaže mikrobni rast. Primjena jestivih filmova i prevlaka učinkovita su metoda za očuvanje kvalitete mesa, peradi i ribe, budući da osiguravaju potrebnu barijeru na vodenu paru i ograničavaju prijenos plinova (kao što su O2 i CO2) odgovornih za kvarenje hrane. Jestivi filmovi i prevlake se također mogu koristiti i kao nosači funkcionalnih sastojaka s ciljem očuvanja ili čak poboljšanja kvalitete hrane. Nadalje, mogu poboljšati kvalitetu i izgled upakiranog proizvoda sprječavajući migraciju tvari arome i mirisa te očuvanje strukturalnog integriteta proizvoda. Posebnu kategoriju čine eterična ulja koja su prirodni konzervansi bogati antimikrobnim aktivnim tvarima. Stoga, njihovom inkorporacijom u jestive prevlake i filmove moguće je dizajnirati novu kategoriju anitimikrobne aktivne ambalaže s ciljem poboljšanja mikrobne stabilnosti i produženja trajnosti svježeg mesa i ribe. U ovom radu predočen je osvrt na osnovne principe s primjerima primjene jestivih filmova na proizvodima od mesa i ribe.
jestivi filmovi, eterična ulja, meso, riba, trajnost
nije evidentirano
engleski
Application of edible films and coatings with essential oils on the shelf-life of meat and fish products
nije evidentirano
edible films, essential oils, meat, fish, shelf life
nije evidentirano