Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj tvrdoće zrna kukuruza na in vivo probavljivost u golubova (CROSBI ID 448725)

Ocjenski rad | diplomski rad

Čavlek, Elena Utjecaj tvrdoće zrna kukuruza na in vivo probavljivost u golubova / Duvnjak, Marija (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Čavlek, Elena

Duvnjak, Marija

hrvatski

Utjecaj tvrdoće zrna kukuruza na in vivo probavljivost u golubova

Kukuruz predstavlja primarno krmivo u hranidbi životinja ali su podaci o probavljivosti zrna kukuruza u golubova minimalni, pogotovo hibrida kukuruza koji se razlikuju u svojim fizikalnim karakteristikama. Stoga je cilj rada bio istražiti utjecaj tvrdoće kukuruza na in vivo probavljivost, proizvodne parametre, pH fecesa i mikrobiotu fecesa u golubova. U 15 odvojenih kaveza 15 golubova bilo je podijeljeno u 3 skupine te je svaka skupina golubova hranjena s jednim od triju hibrida kukuruza koji su se razlikovali u tvrdoći zrna. Rezultati istraživanja pokazali su da tvrđi hibrid ima signifikantno višu probavljivost u odnosu na najmekši hibrid (88, 40 % vs 84, 69 %), ali ne i u odnosu na hibrid koji je pokazivao srednju tvrdoću i srednju probavljivost (87, 55 %). Dodatno, hranidba s najtvrđim hibridom ukazala je na povoljnije karakteristike fecesa: niži, ali ne preniski pH (7, 11) i veći broj laktobacila u fecesu (1, 25x1010 CFU/g) u odnosu na ostala dva hibrida (pH: 7, 77 i 7, 36 ; laktobacili: 3, 9x108 CFU/g i 9, 2x108 CFU/g). Salmonela nije pronađena niti u jednom fecesu golubova. Ovo istraživanje ukazuje na važnost fizikalnih karakteristika hibrida u odabiru odgovarajućeg hibrida kukuruza u hranidbi golubova pri čemu tvrđi hibridi imaju bolju probavljivost i daju povoljnije karakteristike fecesa.

golub ; tvrdoća kukuruza ; probavljivost ST ; mikrobiota fecesa

nije evidentirano

engleski

The influence of corn grain hardness on in vivo digestibility in pigeons

nije evidentirano

pigeon ; corn hardness ; DM digestibility ; fecal microbiota

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

28.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice