Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Formuliranje inkapsuliranih sustava polifenolnog ekstrakta dobričice (Glechoma hederacea L.) primjenom liposoma i ionskog geliranja (CROSBI ID 448701)

Ocjenski rad | diplomski rad

Štefančić, Martina Formuliranje inkapsuliranih sustava polifenolnog ekstrakta dobričice (Glechoma hederacea L.) primjenom liposoma i ionskog geliranja / Draženka, Komes (mentor); Šeremet, Danijela (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Štefančić, Martina

Draženka, Komes

Šeremet, Danijela

hrvatski

Formuliranje inkapsuliranih sustava polifenolnog ekstrakta dobričice (Glechoma hederacea L.) primjenom liposoma i ionskog geliranja

Posljednjih godina prehrambena industrija razvija funkcionalne prehrambene proizvode s implementiranim polifenolnim spojevima, sve češće u inkapsuliranom obliku, u svrhu zaštite od degradacije i povećanja bioiskoristivosti. Cilj ovog rada bio je formulirati inkapsulirane sustave polifenolnih ekstrakata dobričice (Glechoma hederacea L.) primjenom metode inkapsuliranja u liposome i ionskog geliranja te karakterizacija inkapsuliranih sustava spektrofotometrijskom i HPLC metodologijom. Kao osnovni nosač za inkapsulaciju ekstrakta dobričice metodom ionskog geliranja korišten je alginat te njegove kombinacije s proteinima riže, bundeve i kikirikija, kao novim materijalima u sustavu nosača. U svrhu karakterizacije bioaktivnog sastava ekstrakta dobričice određen je udio ukupnih polifenola (1186, 20 mg GAE L-1) i potvrđeno je da je dominatni polifenolni spoj ružmarinska kiselina (46, 04 mg L-1). Formuliranim hidrogel česticama i inkapsuliranim sustavima liposoma određene su fizikalno-kemijske karakteristike (boja, veličina, morfologija, indeks polidisperzije, zeta potencijal) te inkapsulacijska učinkovitost. Među formuliranim hidrogel česticama, najveća inkapsulacijska učinkovitost ukupnih polifenola (84, 06 %) i ružmarinske kiseline (78, 16 %) te najpoželjnija fizikalno-kemijska svojstva određena su u sustavu alginata i proteina riže. Liposomalna inkapsulacijska učinkovitost ukupnih polifenola iznosila je 94, 66 %, a ružmarinske kiseline 97, 64 %. Liposomi s inkapsuliranim ekstraktom dobričice bili su homogeniji (PDI= 0, 211) i manji (106, 7 nm) od praznih liposoma (PDI= 0, 329 ; veličina= 192, 9 nm), koji su prema dobivenim vrijednostima zeta potencijala (-27, 98 mV) bili stabilniji od liposoma s inkapsuliranim ekstraktom.

biljni proteini ; dobričica ; ionsko geliranje ; liposomi ; polifenoli

nije evidentirano

engleski

Formulation of encapsulation systems of ground ivy (Glechoma hederacea L.) polyphenolic extract by liposomes and ionic gelation

nije evidentirano

ground ivy ; ionic gelation ; liposomes ; polyphenols ; rice protein

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51

28.03.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija