Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Unutarnji čimbenici nastanka otpada od hrane u kućanstvima – primjer Požeško-slavonske županije (CROSBI ID 72745)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Čegar, Saša ; Klara, Rotim Unutarnji čimbenici nastanka otpada od hrane u kućanstvima – primjer Požeško-slavonske županije // Hrana i zajednica / Vretenar, Nenad ; Murić, Ema (ur.). Rijeka: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2022. str. 176-189

Podaci o odgovornosti

Čegar, Saša ; Klara, Rotim

hrvatski

Unutarnji čimbenici nastanka otpada od hrane u kućanstvima – primjer Požeško-slavonske županije

Brojna relevantna istraživanja pokazala su da je sektor kućanstva najznačajniji proizvođač otpada od hrane, pri čemu se prekomjerna kupovina hrane, neadekvatno čuvanje i pripremanje hrane, pogrešna interpretacija oznaka o roku trajanja te neprimjereno postupanje s ostacima hrane ističu kao najznačajniji unutarnji čimbenici generiranja prekomjernog otpada od hrane u kućanstvima. Budući da se glavnina tog otpada odnosi na otpad koji je moguće izbjeći, posebno je važno razumijevanje obrazaca ponašanja u kućanstvima na određenom području koji uzrokuju nastanak otpada od hrane. Sukladno tome, u ovome radu provedeno je primarno istraživanje čimbenika, odnosno aspekata ponašanja kućanstava koji su povezani s problematikom otpada od hrane. Istraživanje je provedeno na anketnom uzorku od 51 ispitanika, odnosno predstavnika kućanstava na području Požeško-slavonske županije, s ciljem utvrđivanja osobnih navika, stavova i vrijednosti ispitanika prema hrani i otpadu od hrane u kontekstu njihovih različitih socioekonomskih obilježja. U analizi i interpretaciji anketom dobivenih rezultata koristila se kombinacija osnovnih metoda deskriptivne statistike, metode t-testa i metode induktivno-deduktivnog zaključivanja. Rezultati istraživanja ukazuju da većina ispitanika ima pozitivan stav prema problematici otpada od hrane, stoga većina ispitanika prihvaća vlastitu odgovornost i obavezu za smanjenje nastanka ove vrste otpada u njihovu kućanstvu. Rezimirajući rezultate ankete, može se zaključiti da prekomjerna kupovina hrane, kvarljivost hrane i neodgovarajuće postupanje s ostacima hrane predstavljaju ključne pokretače nastanka otpada od hrane u anketiranim kućanstvima. S druge strane, nisu utvrđene statistički značajne razlike u stavovima i odgovorima između različitih socio- ekonomskih skupina ispitanika, dok su najveće razlike između ruralnih i urbanih ispitanika vezane uz mogućnosti iskorištavanja otpada od hrane.

otpad od hrane, kućanstava, Požeško-slavonska županija, anketa

nije evidentirano

engleski

Internal Factors of Household Food Waste - the Case of Požeško-Slavonska County

nije evidentirano

food waste, households, Požega-Slavonia County, survey

nije evidentirano

Podaci o prilogu

176-189.

objavljeno

Podaci o knjizi

Hrana i zajednica

Vretenar, Nenad ; Murić, Ema

Rijeka: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci

2022.

978-953-7813-68-0

Povezanost rada

Ekonomija

Poveznice