Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1186901

Bioetika i bioetičke teme u hrvatskim tiskovinama


Valković, Jerko; Kilijan, Hana
Bioetika i bioetičke teme u hrvatskim tiskovinama // Riječki teološki časopis, 29 (2021), 1; 55-88 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1186901 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bioetika i bioetičke teme u hrvatskim tiskovinama
(Bioethics and Bioethical Topics in Croatian Publications)

Autori
Valković, Jerko ; Kilijan, Hana

Izvornik
Riječki teološki časopis (1330-0377) 29 (2021), 1; 55-88

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
bioetika, bioetičke teme, bioetičko novinarstvo, bioetičke teme u hrvatskim dnevnim i tjednim tiskovinama
(Bioethics ; Bioethical Topics ; Bioethical Journalism ; Bioethical Topics in Croatian Daily and Weekly Newspapers)

Sažetak
O bioetici i bioetičkim temama posljednjih desetljeća govori se ne samo u znanstvenim krugovima već im se i u široj javnosti posvećuje sve veća pozornost. U tome je veoma velika uloga medija koji ne samo informiraju već potiču rasprave i doprinose educiranju o bioetičkim temama koje su od većega značenja i interesa. Njihova je uloga važna jer se od njih očekuje da na određeni način pomažu u tumačenju složenih bioetičkih tematika i pojmova kako bi bila što je moguće više razumljiva široj publici. Budući da takvo novinarstvo pretpostavlja određene kompetencije i znanja, bilo da je riječ o novinarima koji trebaju izvještavati o takvim temama ili pak bioetičarima koji nastupaju u medijima ili javnosti, sve se više govori o posebnom obliku novinarstva, tzv. „bioetičkom novinarstvu“. Polazeći od istraživanja „Učestalost prikaza bioetičkih tema u hrvatskim dnevnim i tjednim tiskovinama“ u tekstu se istražuju najučestlije novinarske forme, učestalost govora o bioetičkim temama u hrvatskim dnevnim i tjednim tiskovinama, odnosno vrijednosni pristup u analiziranim prilozima. Predstavljanjem i analizom rezultata istraživanja dobit će se uvid u osnovne karakteristike bioetičkog novinarstva u Hrvatskoj, što može biti vrijedno polazište ne samo za daljnja istraživanja već i nastojanja oko poboljašanja kvalitete takvoga novinarstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Jerko Valković (autor)

Avatar Url Hana Kilijan (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Valković, Jerko; Kilijan, Hana
Bioetika i bioetičke teme u hrvatskim tiskovinama // Riječki teološki časopis, 29 (2021), 1; 55-88 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Valković, J. & Kilijan, H. (2021) Bioetika i bioetičke teme u hrvatskim tiskovinama. Riječki teološki časopis, 29 (1), 55-88.
@article{article, author = {Valkovi\'{c}, Jerko and Kilijan, Hana}, year = {2021}, pages = {55-88}, keywords = {bioetika, bioeti\v{c}ke teme, bioeti\v{c}ko novinarstvo, bioeti\v{c}ke teme u hrvatskim dnevnim i tjednim tiskovinama}, journal = {Rije\v{c}ki teolo\v{s}ki \v{c}asopis}, volume = {29}, number = {1}, issn = {1330-0377}, title = {Bioetika i bioeti\v{c}ke teme u hrvatskim tiskovinama}, keyword = {bioetika, bioeti\v{c}ke teme, bioeti\v{c}ko novinarstvo, bioeti\v{c}ke teme u hrvatskim dnevnim i tjednim tiskovinama} }
@article{article, author = {Valkovi\'{c}, Jerko and Kilijan, Hana}, year = {2021}, pages = {55-88}, keywords = {Bioethics, Bioethical Topics, Bioethical Journalism, Bioethical Topics in Croatian Daily and Weekly Newspapers}, journal = {Rije\v{c}ki teolo\v{s}ki \v{c}asopis}, volume = {29}, number = {1}, issn = {1330-0377}, title = {Bioethics and Bioethical Topics in Croatian Publications}, keyword = {Bioethics, Bioethical Topics, Bioethical Journalism, Bioethical Topics in Croatian Daily and Weekly Newspapers} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font