Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 118690

NACINI SUOCAVANJA SA STRESOM U PREVENCIJI MOŽDANOG UDARA


Čop-Blažić, Nevenka; Thaller, Nikica; Kesić; Miljenka; Lisak, Marijana; Demarin, Vida.
NACINI SUOCAVANJA SA STRESOM U PREVENCIJI MOŽDANOG UDARA, 2002. str. 89-90 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
NACINI SUOCAVANJA SA STRESOM U PREVENCIJI MOŽDANOG UDARA
(Modes of facing stress in the prevention of stroke)

Autori
Čop-Blažić, Nevenka ; Thaller, Nikica ; Kesić ; Miljenka ; Lisak, Marijana ; Demarin, Vida.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Mjesto i datum
,

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
moždani udar; stres
(stroke; stress)

Sažetak
U organizmu se pri stresu automatski odvija niz bioke-mijskih reakcija, oslobađaju se hormoni adrenalin i norad-renalin, ubrzava se rad srca, raste krvm tlak, podižu se ra-zine šećera i kolesterola, ali nije riječ samo o jednom pro-gramiranom odgovoru. Na odredeni stresor možemo različi-to reagirati, a razina odgovora ovisi o našoj percepciji stre-sora. Ako je riječ o važnoj situaciji ili događaju, reakcija će bitijaka. Ne pridajemo li događaju ili situaciji kojaje dovela do stresa veću važnost, reagirati ćemo razmjerno mirno. Stresje normalan dio života, pa ako svakodnevne zahtjeve rješavamo dobro, odgovor na stres je pozitivan. Kad ne možemo ispravno riješiti problem, tijelo ostaje u stanju alarma. Riječ je o takozvanom distresu. Stanje distresa oštećuje imuni sustav, pa postajemo skloniji prehladama, virozama i drugim infekcijama. Povećava se mogućnost nastanka srcanog i moždanog udara, te maligne bolesti. U takvom stanju se smanjuje i mentalni kapacitet pojedinca. Kako ćemo se suočiti sa stresom ovisi o temperamentu, količini pričuvne energije, tjelesnom zdravlju, kondiciji i potpori onih s kojima živimo i radimo, ali i o uvidu u vlastito ponašanje i poznavanju načina suočavanja sa stresom. U suočavanju s konfliktnim stresogenim situacijama može se uz mehanizam potiskivanja negativnih emocija rabiti i strategija napadanja, strategija stvaranja kompromisa i znatno uspješnija strategija u kojoj se sukob doživljava kao izazov za rastenje i poboljšanje medusobnih odnosa. Prevencija moždanog udara uključuje, uz eliminaciju takozvanih uklonJivih rizičnih čimbenika, omogućavanje bolesnicima s preboljelim moždanim udarom kao i potencijalnim bolesnicima sudjelovanje u motivacijskoedukacijskim seminarima o načinima suočavanja sa stresom, kako bi stekli uvid u osobno ponašanje i prema potrebi primije-nili nove uspješnije tehnike u neizbježnim stresogenim siruacijama kojima smo svi izloženi. U KB , , Sestre milosrdnice" u Zagrebu organiziran je Centar za poboljšanje kvalitete života, u okviru kojega je jedan od seminara za bolničke i ambulantne pacijente bolnice posvećen upravo problematici suočavanja sa stresogenim situacijama.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0134015

Ustanove
KBC "Sestre Milosrdnice"

Profili:

Avatar Url Nevenka Čop (autor)

Avatar Url Nikica Thaller (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Čop-Blažić, Nevenka; Thaller, Nikica; Kesić; Miljenka; Lisak, Marijana; Demarin, Vida.
NACINI SUOCAVANJA SA STRESOM U PREVENCIJI MOŽDANOG UDARA, 2002. str. 89-90 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Čop-Blažić, N., Thaller, N., Kesić, Miljenka, Lisak, M. & Demarin, V. (2002) NACINI SUOCAVANJA SA STRESOM U PREVENCIJI MOŽDANOG UDARA. U: .
@article{article, year = {2002}, pages = {89-90}, keywords = {stroke, stress}, title = {Modes of facing stress in the prevention of stroke}, keyword = {stroke, stress} }