Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj uvjeta proizvodnje i čuvanja čokolade na pojavu "cvjetanja masti" (CROSBI ID 490699)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Šubarić, Drago ; Piližota, Vlasta ; Miličević, Borislav ; Nemet, Ivana Utjecaj uvjeta proizvodnje i čuvanja čokolade na pojavu "cvjetanja masti". 2002

Podaci o odgovornosti

Šubarić, Drago ; Piližota, Vlasta ; Miličević, Borislav ; Nemet, Ivana

hrvatski

Utjecaj uvjeta proizvodnje i čuvanja čokolade na pojavu "cvjetanja masti"

Cilj rada je praćenje utjecaja procesnih parametara, prije svega temperature punjenja i uvjeta čuvanja punjene čokolade na pojavu "cvjetanja masti". U tu svrhu priređeni su uzorci punjene čokolade s pet različitih punjenja: kreme s dodatkom lješnjaka, kave i mlijeka u prahu te fondanska punjenja s dodatkom marmelade naranče i kokosa. Temperature punjenja su bile: 28, 30, 32, 34, 36 i 38 °C. Uzorci su čuvani pri sobnoj temperaturi i pri 10 °C, a u svrhu ubrzanja "cvjetanja masti" uzorci su obrađeni pod različitim uvjetima. Praćenje "cvjetanja masti" na površini punjene čokolade provedeno je tijekom pet mjeseci, a u svrhu utvrđivanja intenziteta promjene boje površine čokolade korišten je tristimulusni kromametar Minolta CR-300. Na osnovi rezultata istraživanja može se zaključiti da su temperatura punjenja, posebno viša i kombinirani uvjeti čuvanja, imali znakovit utjecaj na spomenutu pojavu, naročito kod uzoraka čokolade punjene kremom s dodatkom kave.

Punjena čokolada; "cvjetanje masti"; temperatura čuvanja

nije evidentirano

engleski

Influence of processing and storage conditions on the "fat bloom" in chocolate

nije evidentirano

Filled chocolate; "fat blooming"; storage temperature

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2002.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

10. Stručno savjetovanje inženjera konditorske industrije Hrvatske

pozvano predavanje

05.06.2002-08.06.2002

Rabac, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija