Zaštita rakova pri usmrćivanju (CROSBI ID 448631)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jurenec, Dragica
Kozačinski, Lidija ; Mikuš, Tomislav
hrvatski
Zaštita rakova pri usmrćivanju
Za razliku od kralježnjaka, rakovi posjeduju segmentiran živčani sustav stoga ih jednostavnom traumom u samo jednu točku nije moguće kvalitetno omamiti ili usmrtiti što predstavlja temeljnu postavku suvremenog shvaćanja brzog klanja uz minimalnu bol i patnju. Danas se u svijetu pa tako i kod nas i dalje koriste vrlo tradicionalne metode usmrćivanja i/ili omamljivanja rakova poput trganja, uboda oštrim predmetom, hlađenja i sl., od kojih mnoge ne zadovoljavaju tražene suvremene parametre brze smrti praćene minimalnom boli i patnjom. Posljednjih je godina došlo do razvoja jedne vrlo efikasne i kvalitetne metode za omamljivanje rakova sa stajališta zaštite i dobrobiti životinja pod nazivom Crustastun™. U ovom preglednom radu predstavljene su prednosti i nedostatci najpristupačnijih i najčešće korištenih metoda za omamljivanje/usmrćivanje rakova. Sve su navedene metode uspoređene sa Crustastun™ metodom.
rakovi, dobrobit, omamljivanje, usmrćivanje, kvaliteta mesa
nije evidentirano
engleski
PROTECTION OF CRUSTACEANS AT THE TIME OF KILLING
nije evidentirano
crabs, welfare, stunning, killing, meat quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
22.02.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb