Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Zaštita rakova pri usmrćivanju (CROSBI ID 448631)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jurenec, Dragica Zaštita rakova pri usmrćivanju / Kozačinski, Lidija ; Mikuš, Tomislav (mentor); Zagreb, Veterinarski fakultet, Zagreb, . 2022

Podaci o odgovornosti

Jurenec, Dragica

Kozačinski, Lidija ; Mikuš, Tomislav

hrvatski

Zaštita rakova pri usmrćivanju

Za razliku od kralježnjaka, rakovi posjeduju segmentiran živčani sustav stoga ih jednostavnom traumom u samo jednu točku nije moguće kvalitetno omamiti ili usmrtiti što predstavlja temeljnu postavku suvremenog shvaćanja brzog klanja uz minimalnu bol i patnju. Danas se u svijetu pa tako i kod nas i dalje koriste vrlo tradicionalne metode usmrćivanja i/ili omamljivanja rakova poput trganja, uboda oštrim predmetom, hlađenja i sl., od kojih mnoge ne zadovoljavaju tražene suvremene parametre brze smrti praćene minimalnom boli i patnjom. Posljednjih je godina došlo do razvoja jedne vrlo efikasne i kvalitetne metode za omamljivanje rakova sa stajališta zaštite i dobrobiti životinja pod nazivom Crustastun™. U ovom preglednom radu predstavljene su prednosti i nedostatci najpristupačnijih i najčešće korištenih metoda za omamljivanje/usmrćivanje rakova. Sve su navedene metode uspoređene sa Crustastun™ metodom.

rakovi, dobrobit, omamljivanje, usmrćivanje, kvaliteta mesa

nije evidentirano

engleski

PROTECTION OF CRUSTACEANS AT THE TIME OF KILLING

nije evidentirano

crabs, welfare, stunning, killing, meat quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

22.02.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veterinarski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Veterinarska medicina