Utjecaj procesa sušenja na antioksidacijsku aktivnost bundeve (CROSBI ID 448628)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Petra Ligutić
Badanjak Sabolović, Marija
hrvatski
Utjecaj procesa sušenja na antioksidacijsku aktivnost bundeve
Zbog bogatog nutritivnog sastava, niske kalorijske vrijednosti i povoljnog učinka na zdravlje čovjeka bundeva se smatra funkcionalnom hranom. Obiluje polifenolnim spojevima i karotenoidima kojima je dokazano antioksidacijsko djelovanje. Za konzerviranje i produljenje trajnosti bundeve često se koristi sušenje, najstarija metoda konzerviranja hrane. Sušenje može značajno utjecati na nutritivni sastav, a posebno na antioksidacijsku aktivnost namirnice. Cilj ovog završnog rada je prema rezultatima do sada objavljenih znanstvenih radova prikazati utjecaj pojedinih procesa sušenja na antioksidacijsku aktivnost bundeve. Najčešće korišteni procesi sušenja bundeve su konvekcijsko, mikrovalno, osmotsko i sušenje zamrzavanjem, a često se koristi i kombinacija navedenih procesa. Rezultati ukazuju da je uz izbor odgovarajućeg procesa, kao i uvjeta sušenja, moguće zadržati antioksidacijska svojstva bundeve nakon sušenja.
antioksidacijska aktivnost, bundeva, karotenoidi, polifenoli, sušenje
nije evidentirano
engleski
Influence of drying process on antioxidant activity of pumpkin
nije evidentirano
antioxidant activity, carotenoids, drying, polyphenols, pumpkin
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
15.07.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb