Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj procesa sušenja na antioksidacijsku aktivnost bundeve (CROSBI ID 448628)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Petra Ligutić Utjecaj procesa sušenja na antioksidacijsku aktivnost bundeve / Badanjak Sabolović, Marija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Petra Ligutić

Badanjak Sabolović, Marija

hrvatski

Utjecaj procesa sušenja na antioksidacijsku aktivnost bundeve

Zbog bogatog nutritivnog sastava, niske kalorijske vrijednosti i povoljnog učinka na zdravlje čovjeka bundeva se smatra funkcionalnom hranom. Obiluje polifenolnim spojevima i karotenoidima kojima je dokazano antioksidacijsko djelovanje. Za konzerviranje i produljenje trajnosti bundeve često se koristi sušenje, najstarija metoda konzerviranja hrane. Sušenje može značajno utjecati na nutritivni sastav, a posebno na antioksidacijsku aktivnost namirnice. Cilj ovog završnog rada je prema rezultatima do sada objavljenih znanstvenih radova prikazati utjecaj pojedinih procesa sušenja na antioksidacijsku aktivnost bundeve. Najčešće korišteni procesi sušenja bundeve su konvekcijsko, mikrovalno, osmotsko i sušenje zamrzavanjem, a često se koristi i kombinacija navedenih procesa. Rezultati ukazuju da je uz izbor odgovarajućeg procesa, kao i uvjeta sušenja, moguće zadržati antioksidacijska svojstva bundeve nakon sušenja.

antioksidacijska aktivnost, bundeva, karotenoidi, polifenoli, sušenje

nije evidentirano

engleski

Influence of drying process on antioxidant activity of pumpkin

nije evidentirano

antioxidant activity, carotenoids, drying, polyphenols, pumpkin

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

15.07.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija