Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Analiza sortnih tiola u vinima plinskom kromatografijom uz primjenu tehnika derivatizacije i izotopnog razrjeđenja (CROSBI ID 448588)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Viskić, Marko Analiza sortnih tiola u vinima plinskom kromatografijom uz primjenu tehnika derivatizacije i izotopnog razrjeđenja / Maslov Bandić, Luna (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2022

Podaci o odgovornosti

Viskić, Marko

Maslov Bandić, Luna

hrvatski

Analiza sortnih tiola u vinima plinskom kromatografijom uz primjenu tehnika derivatizacije i izotopnog razrjeđenja

Razvijene su metode analize sortnih tiola u vinu. Sortni tioli i njihovi derivati izolirani su ekstrakcijom na čvrstoj fazi i mikroekstrakcijom na čvrstoj fazi iz para iznad otopine. Optimizirani su uvjeti derivatizacije i ekstrakcije sortnih tiola. Umjeravanje je provedeno tehnikom dodatka standarda u kombinaciji s tehnikom izotopnog razrjeđenja deuteriranim izotopomerima kao unutarnjim standardima. Kvalitativna i kvantitativna analiza sortnih tiola provedena je vezanim sustavom plinski kromatograf - tandemni spektrometar masa s trostrukim kvadrupolom uz razvoj metode za praćenje višestrukih reakcija. Analiti su kvantificirani i detektorom kemiluminescencije sumpora te detektirani vezanim sustavom sveobuhvatni plinski kromatograf - spektrometar masa. Po prvi puta određene su masene koncentracije sortnih tiola u hrvatskim vinima sorte Sauvignon bijeli, koje su iznosile od 6 ng L -1 do 135 ng L-1 . Istražen je utjecaj dodatka antioksidansa prilikom vinifikacije na koncentraciju i očuvanje arome vina sorte Sauvignon bijeli. Koncentracije sortnih tiola bile su najviše kod tretmana kombinacijom kalijeva metabisulfita, askorbinske kiseline i galotanina, dok su najniže izmjerene kod vina sumporenih dvostruko nižom dozom preparata sulfitne kiseline u odnosu na kontrolu. Kombinacija antioksidansa potvrđuje sinergistički utjecaj askorbinske kiseline i sumporenja vina na očuvanje sortnih tiola radi sprječavanja reakcije tiola s kinonima.

ekstrakcija na čvrstoj fazi, mikroekstrakcija na čvrstoj fazi iz para iznad otopine, sortni tioli, vino

nije evidentirano

engleski

Gas chromatography analysis of varietal thiols in wines with application of derivatization and stable isotope dilution analysis

nije evidentirano

solid-phase extraction, headspace solid-phase microextraction, varietal thiols, wine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

187

18.03.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Kemija, Poljoprivreda (agronomija)