Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prehrambeni izvori proteina - namirnice animalnog i biljnog podrijetla te dodaci prehrani (CROSBI ID 448571)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Majdančić, Maja Prehrambeni izvori proteina - namirnice animalnog i biljnog podrijetla te dodaci prehrani / Čačić Kenjerić, Daniela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2019

Podaci o odgovornosti

Majdančić, Maja

Čačić Kenjerić, Daniela

hrvatski

Prehrambeni izvori proteina - namirnice animalnog i biljnog podrijetla te dodaci prehrani

Proteini su važni sastojci hrane jer su potrebni za rast i razvoj različitih tkiva u ljudskom organizmu. Konzumacijom odgovarajuće količine proteina, animalnog ili biljnog podrijetla, organizmu je osigurano nesmetano funkcioniranje. Namirnice animalnog podrijetla karakteriziraju proteini u čijem su sastavu zastupljene sve aminokiseline potrebite za rast i obnovu ljudskih tkiva te se unosom takve hrane u organizam u dostatnoj količini potreba za proteinima zadovoljava na najadekvatniji način. Proteinske namirnice biljnog podrijetla ili nemaju sve aminokiseline ili neku d njih sadrže u nedostatnoj količini pa je kombinacija odgovarajućih namirnica (npr. žitarice i mahunarke) nužno kako bi se dobila dobra zamjena za proteine animalnog podrijetla. Cilj ovog završnog rada je dati pregled različitih namirnica izvora proteina te istaknuti prednosti i nedostatke svake od njih kao i dati preporuke za njihovo komplementiranje.

proteini ; aminokiselinksi sastav ; animalni proteini ; biljni proteini ; proteinski dodaci prehrani

nije evidentirano

engleski

Dietary Sources of Proteins - Foods of Animal and Plant origin and Dietary Supplements

nije evidentirano

proteins ; amino acid composition ; animal-based proteins ; plant-based proteins ; protein dietary supplements

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

23.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Nutricionizam