Prehrambeni izvori proteina - namirnice animalnog i biljnog podrijetla te dodaci prehrani (CROSBI ID 448571)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Majdančić, Maja
Čačić Kenjerić, Daniela
hrvatski
Prehrambeni izvori proteina - namirnice animalnog i biljnog podrijetla te dodaci prehrani
Proteini su važni sastojci hrane jer su potrebni za rast i razvoj različitih tkiva u ljudskom organizmu. Konzumacijom odgovarajuće količine proteina, animalnog ili biljnog podrijetla, organizmu je osigurano nesmetano funkcioniranje. Namirnice animalnog podrijetla karakteriziraju proteini u čijem su sastavu zastupljene sve aminokiseline potrebite za rast i obnovu ljudskih tkiva te se unosom takve hrane u organizam u dostatnoj količini potreba za proteinima zadovoljava na najadekvatniji način. Proteinske namirnice biljnog podrijetla ili nemaju sve aminokiseline ili neku d njih sadrže u nedostatnoj količini pa je kombinacija odgovarajućih namirnica (npr. žitarice i mahunarke) nužno kako bi se dobila dobra zamjena za proteine animalnog podrijetla. Cilj ovog završnog rada je dati pregled različitih namirnica izvora proteina te istaknuti prednosti i nedostatke svake od njih kao i dati preporuke za njihovo komplementiranje.
proteini ; aminokiselinksi sastav ; animalni proteini ; biljni proteini ; proteinski dodaci prehrani
nije evidentirano
engleski
Dietary Sources of Proteins - Foods of Animal and Plant origin and Dietary Supplements
nije evidentirano
proteins ; amino acid composition ; animal-based proteins ; plant-based proteins ; protein dietary supplements
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
23.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek