Komparacija modela banaka hrane u odabranim europskim zemljama (CROSBI ID 72685)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Danijela Sokolić ; Elizabeta Ribarić
hrvatski
Komparacija modela banaka hrane u odabranim europskim zemljama
Gotovo 800 milijuna ljudi na svijetu živi na rubu siromaštva, pothranjenosti ili gladi, dok se s druge strane uništava 1/3 proizvedene hrane (FAO, 2015, str. 4 – 5). S ciljem rješavanja tog problema razvijeni su različiti međunarodni regulatorni okviri, kao i praktične inicijative, privatne ili javne, poput banaka hrane. Glavna je zadaća banke hrane sprječavanje bacanja zdravstveno ispravne hrane. One svojim radom nastoje preusmjeriti viškove proizvedene hrane prema osobama koje žive na rubu gladi i siromaštva. Banke hrane svojim se djelovanjem uklapaju u koncept kružne ekonomije prema kojem je pozornost potrebno usmjeriti prema smanjenju nastajanja otpada i njegovu maksimalnom recikliranju kroz modifikacije i efikasnu ponovnu upotrebu. Cilj je ovog rada dati pregled karakteristika i specifičnosti postojećih modela banaka hrane u odabranim zemljama Europske unije. Analizirano je sedam modela banaka hrane – austrijski, francuski, irski, njemački, slovački, španjolski i talijanski model.
poslovni model, kružna ekonomija, banke hrane, doniranje, sprječavanje bacanja hrane
nije evidentirano
engleski
Comparison of Food Bank Models in Selected European Countries
nije evidentirano
business model, circular economy, food banks, food donations, food waste prevention
nije evidentirano
Podaci o prilogu
18-33.
objavljeno
Podaci o knjizi
Hrana i zajednica
Vretenar, Nenad ; Murić, Ema
Rijeka: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci
2022.
978-953-7813-68-0