Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Saharifikacija lignocelulozne biomase enzimskim koktelom iz T. lanuginosus (CROSBI ID 715701)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Kolarić, Marko ; Mamuzić, Davor ; Šibalić, Darijo ; Tišma, Marina Saharifikacija lignocelulozne biomase enzimskim koktelom iz T. lanuginosus // XIV. susret mladih kemijskih inženjera - knjiga sažetaka / Žižek, Krunoslav ; Katančić, Zvonimir ; Kovačić, Marin (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022. str. 51-51

Podaci o odgovornosti

Kolarić, Marko ; Mamuzić, Davor ; Šibalić, Darijo ; Tišma, Marina

hrvatski

Saharifikacija lignocelulozne biomase enzimskim koktelom iz T. lanuginosus

Thermomyces lanuginosus je termofilna gljiva koja tijekom uzgoja na lignoceluloznim supstratima proizvodi hidrolitičke enzime koji kataliziraju razgradnju hemiceluloze do jednostavnih šećera [1]. U ovom radu istraživana je mogućnost proizvodnje šećernog hidrolizata iz lignocelulozne sirovine primjenom nepročišćenog koktela enzima iz T. lanuginosus. U prvom dijelu istraživanja proveden je uzgoj T. lanuginosus na pljevici ječma na način da je 30 g supstrata (wH2O = 70 %) inokulirano s 5 micelijskih diskova kulture (Ø = 1 cm) te inkubirano pri 45 °C. Tijekom 9 dana fermentacije, svaka 24 sata uzorci su ekstrahirani u citratnom puferu (pH = 6 ; 0, 1 M) u svrhu proizvodnje enzimskog koktela koji sadrži enzime ksilanazu i β-glukozidazu. Maksimalne aktivnosti enzima ksilazana (3642 U cm-3, 30120 U gst-1) i β- glukozidaza (4, 5 U cm-3, 37 U gst-1) izmjerene su nakon osmog dana fermentacije. Proizvedeni koktel enzima korišten je u sljedećim eksperimentima. U drugom dijelu istraživanja proveden je šaržni eksperiment saharifikacije pljevice ječma s nepročišćenim enzimskim koktelom u trajanju od 18 sati (45 °C, 350 rpm). Nakon saharifikacije DNS metodom su izmjerene koncentracije reducirajućih šećera u hidrolizatu (189 mg gst-1). S obzirom da je nakon enzimske hidrolize došlo do povećanja koncentracije reducirajućih šećera za 13, 5 puta, ova istraživanja biti će temelj daljnjeg razvoja ekološki i ekonomski održivog procesa proizvodnje bioetanola iz lignoceluloznih sirovina. [1] S. Singh, A.M. Madlala, B.A. Prior, FEMS Microbiol. Rev. 27 (2003) 3–16.

Thermomyces lanuginosus : koktel enzima ; lignocelulozna biomasa ; saharifikacija

nije evidentirano

engleski

Saccharification of lignocellulosic biomass by enzyme cocktail from T. lanuginosus

nije evidentirano

Thermomyces lanuginosus ; enzyme cocktail ; lignocellulosic biomass ; saccharification

nije evidentirano

Podaci o prilogu

51-51.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Žižek, Krunoslav ; Katančić, Zvonimir ; Kovačić, Marin

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

2718-2177

Podaci o skupu

XIV. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2022)

poster

24.02.2022-25.02.2022

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano