Saharifikacija lignocelulozne biomase enzimskim koktelom iz T. lanuginosus (CROSBI ID 715701)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kolarić, Marko ; Mamuzić, Davor ; Šibalić, Darijo ; Tišma, Marina
hrvatski
Saharifikacija lignocelulozne biomase enzimskim koktelom iz T. lanuginosus
Thermomyces lanuginosus je termofilna gljiva koja tijekom uzgoja na lignoceluloznim supstratima proizvodi hidrolitičke enzime koji kataliziraju razgradnju hemiceluloze do jednostavnih šećera [1]. U ovom radu istraživana je mogućnost proizvodnje šećernog hidrolizata iz lignocelulozne sirovine primjenom nepročišćenog koktela enzima iz T. lanuginosus. U prvom dijelu istraživanja proveden je uzgoj T. lanuginosus na pljevici ječma na način da je 30 g supstrata (wH2O = 70 %) inokulirano s 5 micelijskih diskova kulture (Ø = 1 cm) te inkubirano pri 45 °C. Tijekom 9 dana fermentacije, svaka 24 sata uzorci su ekstrahirani u citratnom puferu (pH = 6 ; 0, 1 M) u svrhu proizvodnje enzimskog koktela koji sadrži enzime ksilanazu i β-glukozidazu. Maksimalne aktivnosti enzima ksilazana (3642 U cm-3, 30120 U gst-1) i β- glukozidaza (4, 5 U cm-3, 37 U gst-1) izmjerene su nakon osmog dana fermentacije. Proizvedeni koktel enzima korišten je u sljedećim eksperimentima. U drugom dijelu istraživanja proveden je šaržni eksperiment saharifikacije pljevice ječma s nepročišćenim enzimskim koktelom u trajanju od 18 sati (45 °C, 350 rpm). Nakon saharifikacije DNS metodom su izmjerene koncentracije reducirajućih šećera u hidrolizatu (189 mg gst-1). S obzirom da je nakon enzimske hidrolize došlo do povećanja koncentracije reducirajućih šećera za 13, 5 puta, ova istraživanja biti će temelj daljnjeg razvoja ekološki i ekonomski održivog procesa proizvodnje bioetanola iz lignoceluloznih sirovina. [1] S. Singh, A.M. Madlala, B.A. Prior, FEMS Microbiol. Rev. 27 (2003) 3–16.
Thermomyces lanuginosus : koktel enzima ; lignocelulozna biomasa ; saharifikacija
nije evidentirano
engleski
Saccharification of lignocellulosic biomass by enzyme cocktail from T. lanuginosus
nije evidentirano
Thermomyces lanuginosus ; enzyme cocktail ; lignocellulosic biomass ; saccharification
nije evidentirano
Podaci o prilogu
51-51.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Žižek, Krunoslav ; Katančić, Zvonimir ; Kovačić, Marin
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)
2718-2177
Podaci o skupu
XIV. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2022)
poster
24.02.2022-25.02.2022
Zagreb, Hrvatska