Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

EKSTRAKCIJA KOFEINA IZ ČAJA EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIM OTAPALIMA (CROSBI ID 715605)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Špiljak, Ivana ; Sander, Aleksandra ; Petračić, Ana ; Kučić Grgić, Dajana ; Rogošić, Marko ; Radović, Mia EKSTRAKCIJA KOFEINA IZ ČAJA EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIM OTAPALIMA // XIV. Susret mladih kemijskih inženjera: Knjiga sažetaka / Žižek, Krunoslav ; Katančić, Zvonimir ; Kovačić, Marin (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022. str. 93-93

Podaci o odgovornosti

Špiljak, Ivana ; Sander, Aleksandra ; Petračić, Ana ; Kučić Grgić, Dajana ; Rogošić, Marko ; Radović, Mia

hrvatski

EKSTRAKCIJA KOFEINA IZ ČAJA EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIM OTAPALIMA

U ovom je radu istražena mogućnost primjene niskotemperaturnih eutektičkih otapala (deep eutectic solvent, DES) za ekstrakciju kofeina iz tri vrste čaja (crni, zeleni i yerba mate) koji sadrže različit početni udio kofeina. Pripravljena su četiri otapala s različitim udjelom vode: kolin klorid : limunska kiselina, 2:1 s 30 % vode (DES1) ; jabučna kiselina:glukoza:glicerol, 1:1:1 s 30 % vode (DES2) ; mliječna kiselina:glicerol, 2:1 s 10 % vode (DES3) i kolin klorid:jabučna kiselina, 1:1 s 30 % vode (DES4). Šaržna je ekstrakcija provedena pri sobnoj temperaturi uz stalan maseni omjer listića čaja i otapala. Koncentracija kofeina određena je primjenom UV/Vis spektroskopije. Modelom COSMO RS procijenjena je topljivost kofeina u pripravljenim otapalima. Prema modelu topljivost kofeina raste u sljedećem smjeru: DES2 > DES 3 > DES 4 > DES1. Učinkovitost ekstrakcije kofeina iz čaja yerba mate mijenja se u smjeru procijenjenom modelom COSMO RS. Za ekstrakciju kofeina iz crnog i zelenog čaja najučinkovitije je otapalo DES1 dok se najmanje učinkovitim pokazalo otapalo DES2. Razlika vjerojatno potječe od ekstrakcije i drugih spojeva osim kofeina iz crnog i zelenog čaja. Crni i zeleni čaj potječu od iste biljke (Camellia sinensis) dok se čaj yerba mate dobiva iz lišća istoimene južnoameričke biljke (Ilex paraguariensis). Eksperimentalno je određena toksičnost otapala (bakterijom V. fischeri) i antimikrobna aktivnost (testom osjetljivosti) ekstrakata.

čaj ; ekstrakcija ; kofein ; NADES

nije evidentirano

engleski

EXTRACTION OF CAFFEINE FROM TEA WITH ECO-FRIENDLY SOLVENTS

nije evidentirano

caffeine ; extraction ; NADES ; tea

nije evidentirano

Podaci o prilogu

93-93.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

XIV. Susret mladih kemijskih inženjera: Knjiga sažetaka

Žižek, Krunoslav ; Katančić, Zvonimir ; Kovačić, Marin

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

Podaci o skupu

XIV. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2022)

poster

24.02.2022-25.02.2022

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo

Poveznice