Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

EKSTRAKCIJA LAKAZE VODENIM DVOFAZNIM SUSTAVIMA: OPTIMIZACIJA I INTENZIFIKACIJA PROCESA (CROSBI ID 715395)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Pavlek, Emilija ; Marić, Leo ; Kramar, Matea ; Gojun, Martin ; Šalić, Anita EKSTRAKCIJA LAKAZE VODENIM DVOFAZNIM SUSTAVIMA: OPTIMIZACIJA I INTENZIFIKACIJA PROCESA // XIV MEETING OF YOUNG CHEMICAL ENGINEERS BOOK OF ABSTRACTS / Žižek, Krunoslav ; Katančić, Zvonimir ; Kovačić, Marin (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022. str. 101-101

Podaci o odgovornosti

Pavlek, Emilija ; Marić, Leo ; Kramar, Matea ; Gojun, Martin ; Šalić, Anita

hrvatski

EKSTRAKCIJA LAKAZE VODENIM DVOFAZNIM SUSTAVIMA: OPTIMIZACIJA I INTENZIFIKACIJA PROCESA

Enzim lakaza pripada skupini polifenol oksidaza. S obzirom da može katalizirati reakcije velikog broja supstrata, primjenjuje se u brojnim biotransformacijama kao što su oksidacije organskih i anorganskih supstrata, ksenobiotika, pesticida itd. Izvor enzima lakaza su najčešće različite biljke i gljive. Kako bi korištenje enzima u industriji bilo ekonomski opravdano, potrebno je proizvesti enzim visoke čistoće i aktivnosti te prihvatljive cijene. Enzim lakaza industrijski se u pravilu proizvodi submerznom fermentacijom, ali se sve češće koristi i proizvodnja na čvrstim nosačima jer se u ovom procesu kao supstrat može koristiti otpad iz različitih industrija. Prilikom rasta gljiva na kompleksnim podlogama kakve su čvrsti nosači dolazi do proizvodnje različitih enzima te je stoga na ovaj način proizveden enzim lakazu potrebno odvojiti različitim tehnikama pročišćavanja od drugih enzima i ostalih komponenata fermentacijske podloge. Pročišćavanje enzima, pa tako i pročišćavanje enzima lakaza je skup proces te se stoga sve više radi na razvoju održivih, jeftinih, “zelenih” i učinkovitih metoda pročišćavanja enzima. Jedna od takvih metoda je i ekstrakcija pomoću vodenih dvofaznih sustava primjena kojih se pokazala učinkovitom pri pročišćavanju osjetljivih biomolekula kao što su enzimi. U ovom radu provedeno je pročišćavanje enzima lakaza porijeklom iz Trametes versicolor proizvedenog fermentacijom na čvrstim nosačima ekstrakcijom pomoću vodenog dvofaznog sustava PEG1500-H2O-(NH4)2SO4. Optimizacija procesa ekstrakcije provedena je korištenjem Box-Behnken dizajna na tri razine s tri faktora prilikom koje je analiziran utjecaj vremena ekstrakcije (t), koncentracije proteina (γ) i masnog udjela polimera u vodenom dvofaznom sustavu (wPEG) na faktor pročišćavanja (FP) enzima lakaza. Dobiveni rezultati pokazali su da se najveći faktor pročišćavanja enzima lakaza, FP = 2, 5 postiže pri t = 15 min, γ = 1, 6 mg/mL i wPEG = 0, 179. Kako bi se proces dodatno intenzivirao, ekstrakcija enzima lakaza provedena je i u mikroekstraktoru pri optimalnim uvjetima.

enzim lakaza, ekstrakcija, optimizacija, intenzifikacija

nije evidentirano

engleski

LACCASE EXTRACTION BY AQUEOUS TWO-PHASE SYSTEMS: PROCESS OPTIMIZATION AND INTENSIFICATION

nije evidentirano

enzyme laccase, extraction, optimization, intensification

nije evidentirano

Podaci o prilogu

101-101.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

XIV MEETING OF YOUNG CHEMICAL ENGINEERS BOOK OF ABSTRACTS

Žižek, Krunoslav ; Katančić, Zvonimir ; Kovačić, Marin

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

2718-2177

Podaci o skupu

XIV. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2022)

poster

24.02.2022-25.02.2022

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Interdisciplinarne tehničke znanosti, Kemijsko inženjerstvo