UTJECAJ GENOTIPA I GODINE NA UDIO BJELANČEVINA OZIME PŠENICE NA LOKACIJI OSIJEK (CROSBI ID 306607)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Jukić, Goran ; Šunjić, Krešimir ; Varnica, Ivan ; Rukavina, Ivana ; Delić, Ivica
hrvatski
UTJECAJ GENOTIPA I GODINE NA UDIO BJELANČEVINA OZIME PŠENICE NA LOKACIJI OSIJEK
Tijekom 2018., 2019. i 2020. godine provedena su poljska istraživanja o utjecaju genotipa, godine i njihove interakcije na udio bjelančevina u ozimoj pšenici. U pokus je uvršteno trinaest genotipova ozime pšenice domaće i strane selekcije koje su zastupljene na domaćem tržištu. Pokus je postavljen u HAPIH - Centru za sjemenarstvo i rasadničarstvo na lokaciji Osijek (N 45°31, E 18°40´) u dva ponavljanja po blok ̕ metodi sa slučajnim rasporedom (RCBD) uz primjenu standardne agrotehnike za ozimu pšenicu. Cilj rada bio je utvrditi utjecaj genotipa ozime pšenice na udio bjelančevina kako bi genotipove grupirali u klase prema Pravilniku o ugovornim odnosima pri otkupu pšenice. Prema dobivenim rezultatima analize varijance za genotip, godine i interakcije genotip x godina dobivene su statistički visoko opravdane razlike (P<0, 01). Prosječni udio bjelančevina trogodišnjeg istraživanja genotipova kretao se u rasponu od 11, 5 do 13, 4%. Dobiveni rezultati ukazuju na mogućnost izbora genotipova s višim bjelančevinama
ozima pšenica ; , genotip ; udio bjelančevina ; klase i kakvoće
nije evidentirano
engleski
INFLUENCE OF GENOTYPE AND YEAR ON THE WINTER WHEAT PROTEINS CONTENT AT THE OSIJEK LOCATION
nije evidentirano
winter wheat, genotype, protein, quality class
nije evidentirano