Potenciometrijsko određivanje fluorida u različitim vrstama piva proizvedenim u Hrvatskoj (CROSBI ID 448180)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Munitić, Ivana
Bralić, Marija
Radić, Josip
hrvatski
Potenciometrijsko određivanje fluorida u različitim vrstama piva proizvedenim u Hrvatskoj
Cilj istraživanja bio je odrediti koncentraciju fluorida u pivima različitih vrsta potencijometrijski. Određena je koncentracija fluorida, volumni udio alkohola te pH u 30 uzoraka svijetlih i 19 uzoraka tamnih piva. Koncentracija fluorida sadržanog u analiziranim uzorcima piva određivana je metodom standardnog dodatka pri pH vrijednosti 5, 5. Masene koncentracije fluorida u svim uzorcima piva su manje od 149, 07 µg/L a veće od 53, 02 µg/L. Najveća masena koncentracija fluorida zabilježena je kod piva 5th element Beer Lela 179, 90 µg fluorida/L uzorka iz Daruvarske pivovare. Najmanja masena koncentracija fluorida zabilježena je kod Bura Brew Optimist 48, 61 µg fluorida/L iz Bura Brew Poreč pivovare. Pivo je kiseli prehrambeni proizvod i pH se kretao u području od 3, 23 do 4, 79. Udio alkohola kod svijetlih piva u rasponu od 0% do 6%, a kod tamnih piva su u rasponu od 2% do 7, 5%. Sve analizirane pive imaju dozvoljenu koncentraciju fluorida koja u Hrvatskoj iznosi 1, 5 mg/L što se slaže i sa vrijednostima preporučenim od strane Svjetske zdravstvene organizacije ( WHO).
Fluorid, pivo, potencijometrija , ion-selektivna elektroda, metoda dodataka standarda
nije evidentirano
engleski
Potentiometric determination fluoride in different beer types produced in Croatia
nije evidentirano
Fluoride, beer, potentiometry, ion-selective electrode, standard addition method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
93
21.07.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split