Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 118186

Utjecaj pesticida na preživljavanje mikroorganizama iz okoliša


Ivanković, Danijela; Briški, Felicita; Petrović, Mira
Utjecaj pesticida na preživljavanje mikroorganizama iz okoliša // XVI. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Split: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa i Hrvatsko kemijsko društvo, 1999. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj pesticida na preživljavanje mikroorganizama iz okoliša
(Influence of Pesticides on Survival of Microorganisms from the Enviroment)

Autori
Ivanković, Danijela ; Briški, Felicita ; Petrović, Mira

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XVI. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / - Split : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa i Hrvatsko kemijsko društvo, 1999

Skup
XVI. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 23-26.02.1999

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
pesticidi; mikroorganizmi; voda; tlo
(pesticides; microorganisms; water; soil)

Sažetak
Usporedba utjecaja pesticida na pojedine mikroorganizme provedena je na osnovi udjela preživjelih mikroorganizama u postocima (%), koji su izloženi djelovanju pesticida tijekom 120 minuta. Preživljavanje mikroorganizama ispitivalo se pri 25 stupnjeva C nakon 60 i 120 minuta, i to za pesticide relativno dobro topljive u vodi i lako ispirljive iz tla: insekticid diklorvos, herbicid klorprofam i fungicid dodine u masenim koncentracijama od 0, 0002 ; 0, 02 i 20 mg/L. Za rad su bile odabrane čiste kulture bakterija Streptomyces rimosus, Bacillus subtilis, Pseudomonas cepacia i Aspergillus niger (Zbirka mikroorganizama, FKIT) ; te bakterija Bacillus sp. i plijesan Rhizopus sp. izolirane iz tla vinograda. Toksičnost odabranih pesticida na mikroorganizme iz Zbirke, te onih izoliranih iz tla vinograda istraživala se kod masene koncentracije od 0, 02 mg/L, budući da masene koncentracije pesticida od 0, 0002 i 20 mg/L ne primjenjuju u agrokemijskim mjerama, već se javljaju u okolišu ovisno o načinu primjene pesticida. Rezultati testa toksičnosti pesticida na odabrane mikroorganizme iz Zbirke i mikroorganizme izolirane iz tla ukazuju na podjednaku smrtnost i jednih i drugih u laboratoriskim uvjetima rada. To dokazuje da mikroorganizmi izolirani iz tla nisu postali rezistentni na pesticide unatoč čestom doticaju s njima tijekom prskanja vinograda. Iz rezultata testa toksičnosti odabranih pesticida može se zaključiti da je najtoksičniji fungicid dodine, a najosjetljiviji mikroorganizam plijesan Aspergillus niger, te najotporniji bakterija Bacillus subtilis iz Zbirke mikroorganizama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KemijaPOVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Mira Petrović (autor)

Avatar Url Felicita Briški (autor)

Avatar Url Danijela Ašperger (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Ivanković, Danijela; Briški, Felicita; Petrović, Mira
Utjecaj pesticida na preživljavanje mikroorganizama iz okoliša // XVI. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Split: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa i Hrvatsko kemijsko društvo, 1999. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Ivanković, D., Briški, F. & Petrović, M. (1999) Utjecaj pesticida na preživljavanje mikroorganizama iz okoliša. U: XVI. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera.
@article{article, year = {1999}, pages = {354}, keywords = {pesticides, microorganisms, water, soil}, title = {Influence of Pesticides on Survival of Microorganisms from the Enviroment}, keyword = {pesticides, microorganisms, water, soil}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa i Hrvatsko kemijsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }