Utjecaj prirodnih sredstava za izbjeljivanje na boju i površinsku hrapavost zubne cakline (CROSBI ID 715108)
Prilog sa skupa u časopisu | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Čupen, Matea ; Tadin, Antonija ; Goršeta, Kristina ; Glavina, Domagoj ; Gavić, Lidia
hrvatski
Utjecaj prirodnih sredstava za izbjeljivanje na boju i površinsku hrapavost zubne cakline
Svrha rada: Ovo in vitro istraživanje rocjenjivalo je učinak izbjeljivanja različitih komercijalno dostupnih prirodnih sredstava za izbjeljivanje te učinak na površinsku hrapavost tvrdih zubnih tkiva. Materijali i metode: Trideset uzoraka cakline podijeljeno je u pet skupina, prema sredstvima koja su se koristila za izbjeljivanje: aktivni ugljen, soda bikarbona, kokosovo ulje, kurkuma, kombinacija sode bikarbone i limunovog soka. Uzorci su četkani navedenim sredstvima dva puta dnevno, po 30 sekundi, električnom četkicom kroz dva tjedna. Boja zuba, indeks izbjeljivanja i ΔE procijenjeni su spektrofotometrom na početku istraživanja te nakon sedam i 14 dana. Površinska hrapavost uzoraka procijenjena je Surface Roughnes Tester K210 na početku istraživanja te nakon 14 dana. Podatci su analizirani jednosmjernom ANOVA i Tukey post-hoc testom. P- vrijednost je postavljena na 0, 05. Rezultati: ANOVA testom potvrđena je statistički značajna razlika među različitim sredstvima za izbjeljivanje za vrijednost ΔE* između vremena T2 i T0 (14 dana korištenja u odnosu na početne vrijednosti), isto kao i između vremena T2 i T1 (14 dana korištenja u odnosu na 7 dana od početka korištenja različitih sredstava), Uočena je negativna, statistički značajna korelacija površinske hrapavosti nakon tretmana te mjera boje a* (R = -0, 276, P = 0, 010) i b* (R = -0, 249, P = 0, 020) te indeksa izbjeljivanja (R = -0, 238, P = 0, 027). Zaključak: Iako su sva ispitivana sredstva, osim kurkume, rezultirala izbjeljivanjem boje, aktivni ugljen je pokazao veću učinkovitost izbjeljivanja od ostalih sredstava dok je soda bikarbona pokazala veću promjenu površinske hrapavosti tvrdih zubnih tkiva u odnosu na ostala sredstva.
učinkovitost ; izbjeljivanje zuba ; aktivni ugljen ; soda bikarbona ; kokosovo ulje ; kurkuma ; limunov sok
nije evidentirano
engleski
Influence of natural whitening agents on the colour and surface roughness of tooth enamel
Svrha rada: Ovo in vitro istraživanje rocjenjivalo je učinak izbjeljivanja različitih komercijalno dostupnih prirodnih sredstava za izbjeljivanje te učinak na površinsku hrapavost tvrdih zubnih tkiva. Materijali i metode: Trideset uzoraka cakline podijeljeno je u pet skupina, prema sredstvima koja su se koristila za izbjeljivanje: aktivni ugljen, soda bikarbona, kokosovo ulje, kurkuma, kombinacija sode bikarbone i limunovog soka. Uzorci su četkani navedenim sredstvima dva puta dnevno, po 30 sekundi, električnom četkicom kroz dva tjedna. Boja zuba, indeks izbjeljivanja i ΔE procijenjeni su spektrofotometrom na početku istraživanja te nakon sedam i 14 dana. Površinska hrapavost uzoraka procijenjena je Surface Roughnes Tester K210 na početku istraživanja te nakon 14 dana. Podatci su analizirani jednosmjernom ANOVA i Tukey post-hoc testom. P- vrijednost je postavljena na 0, 05. Rezultati: ANOVA testom potvrđena je statistički značajna razlika među različitim sredstvima za izbjeljivanje za vrijednost ΔE* između vremena T2 i T0 (14 dana korištenja u odnosu na početne vrijednosti), isto kao i između vremena T2 i T1 (14 dana korištenja u odnosu na 7 dana od početka korištenja različitih sredstava), Uočena je negativna, statistički značajna korelacija površinske hrapavosti nakon tretmana te mjera boje a* (R = -0, 276, P = 0, 010) i b* (R = -0, 249, P = 0, 020) te indeksa izbjeljivanja (R = -0, 238, P = 0, 027). Zaključak: Iako su sva ispitivana sredstva, osim kurkume, rezultirala izbjeljivanjem boje, aktivni ugljen je pokazao veću učinkovitost izbjeljivanja od ostalih sredstava dok je soda bikarbona pokazala veću promjenu površinske hrapavosti tvrdih zubnih tkiva u odnosu na ostala sredstva.
effectiveness ; teeth whitening ; active charcoal ; sodium bicarbonate ; coconut oil ; turmeric ; lemon juice
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
420-421.
2022.
nije evidentirano
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Acta stomatologica Croatica
Baraba, Anja ; Klarić, Eva
Zagreb: Stomatolški fakultet Sveučilišta u Zagrebu
0001-7019
1846-0410
Podaci o skupu
Nepoznat skup
poster
29.02.1904-29.02.2096
Povezanost rada
Dentalna medicina