Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj prirodnih sredstava za izbjeljivanje na boju i površinsku hrapavost zubne cakline (CROSBI ID 715108)

Prilog sa skupa u časopisu | sažetak izlaganja sa skupa

Čupen, Matea ; Tadin, Antonija ; Goršeta, Kristina ; Glavina, Domagoj ; Gavić, Lidia Influence of natural whitening agents on the colour and surface roughness of tooth enamel / Utjecaj prirodnih sredstava za izbjeljivanje na boju i površinsku hrapavost zubne cakline // Acta stomatologica Croatica / Baraba, Anja ; Klarić, Eva (ur.). 2022. str. 420-421

Podaci o odgovornosti

Čupen, Matea ; Tadin, Antonija ; Goršeta, Kristina ; Glavina, Domagoj ; Gavić, Lidia

hrvatski

Utjecaj prirodnih sredstava za izbjeljivanje na boju i površinsku hrapavost zubne cakline

Svrha rada: Ovo in vitro istraživanje rocjenjivalo je učinak izbjeljivanja različitih komercijalno dostupnih prirodnih sredstava za izbjeljivanje te učinak na površinsku hrapavost tvrdih zubnih tkiva. Materijali i metode: Trideset uzoraka cakline podijeljeno je u pet skupina, prema sredstvima koja su se koristila za izbjeljivanje: aktivni ugljen, soda bikarbona, kokosovo ulje, kurkuma, kombinacija sode bikarbone i limunovog soka. Uzorci su četkani navedenim sredstvima dva puta dnevno, po 30 sekundi, električnom četkicom kroz dva tjedna. Boja zuba, indeks izbjeljivanja i ΔE procijenjeni su spektrofotometrom na početku istraživanja te nakon sedam i 14 dana. Površinska hrapavost uzoraka procijenjena je Surface Roughnes Tester K210 na početku istraživanja te nakon 14 dana. Podatci su analizirani jednosmjernom ANOVA i Tukey post-hoc testom. P- vrijednost je postavljena na 0, 05. Rezultati: ANOVA testom potvrđena je statistički značajna razlika među različitim sredstvima za izbjeljivanje za vrijednost ΔE* između vremena T2 i T0 (14 dana korištenja u odnosu na početne vrijednosti), isto kao i između vremena T2 i T1 (14 dana korištenja u odnosu na 7 dana od početka korištenja različitih sredstava), Uočena je negativna, statistički značajna korelacija površinske hrapavosti nakon tretmana te mjera boje a* (R = -0, 276, P = 0, 010) i b* (R = -0, 249, P = 0, 020) te indeksa izbjeljivanja (R = -0, 238, P = 0, 027). Zaključak: Iako su sva ispitivana sredstva, osim kurkume, rezultirala izbjeljivanjem boje, aktivni ugljen je pokazao veću učinkovitost izbjeljivanja od ostalih sredstava dok je soda bikarbona pokazala veću promjenu površinske hrapavosti tvrdih zubnih tkiva u odnosu na ostala sredstva.

učinkovitost ; izbjeljivanje zuba ; aktivni ugljen ; soda bikarbona ; kokosovo ulje ; kurkuma ; limunov sok

nije evidentirano

engleski

Influence of natural whitening agents on the colour and surface roughness of tooth enamel

Svrha rada: Ovo in vitro istraživanje rocjenjivalo je učinak izbjeljivanja različitih komercijalno dostupnih prirodnih sredstava za izbjeljivanje te učinak na površinsku hrapavost tvrdih zubnih tkiva. Materijali i metode: Trideset uzoraka cakline podijeljeno je u pet skupina, prema sredstvima koja su se koristila za izbjeljivanje: aktivni ugljen, soda bikarbona, kokosovo ulje, kurkuma, kombinacija sode bikarbone i limunovog soka. Uzorci su četkani navedenim sredstvima dva puta dnevno, po 30 sekundi, električnom četkicom kroz dva tjedna. Boja zuba, indeks izbjeljivanja i ΔE procijenjeni su spektrofotometrom na početku istraživanja te nakon sedam i 14 dana. Površinska hrapavost uzoraka procijenjena je Surface Roughnes Tester K210 na početku istraživanja te nakon 14 dana. Podatci su analizirani jednosmjernom ANOVA i Tukey post-hoc testom. P- vrijednost je postavljena na 0, 05. Rezultati: ANOVA testom potvrđena je statistički značajna razlika među različitim sredstvima za izbjeljivanje za vrijednost ΔE* između vremena T2 i T0 (14 dana korištenja u odnosu na početne vrijednosti), isto kao i između vremena T2 i T1 (14 dana korištenja u odnosu na 7 dana od početka korištenja različitih sredstava), Uočena je negativna, statistički značajna korelacija površinske hrapavosti nakon tretmana te mjera boje a* (R = -0, 276, P = 0, 010) i b* (R = -0, 249, P = 0, 020) te indeksa izbjeljivanja (R = -0, 238, P = 0, 027). Zaključak: Iako su sva ispitivana sredstva, osim kurkume, rezultirala izbjeljivanjem boje, aktivni ugljen je pokazao veću učinkovitost izbjeljivanja od ostalih sredstava dok je soda bikarbona pokazala veću promjenu površinske hrapavosti tvrdih zubnih tkiva u odnosu na ostala sredstva.

effectiveness ; teeth whitening ; active charcoal ; sodium bicarbonate ; coconut oil ; turmeric ; lemon juice

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

420-421.

2022.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Acta stomatologica Croatica

Baraba, Anja ; Klarić, Eva

Zagreb: Stomatolški fakultet Sveučilišta u Zagrebu

0001-7019

1846-0410

Podaci o skupu

Nepoznat skup

poster

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Dentalna medicina

Poveznice
Indeksiranost