Utjecaj nutritivne intervencije tijekom hemodijaliznog postupka na nutritivni status tijekom COVID-19 pandemije (CROSBI ID 447976)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šolić, Lucija
Radić, Josipa
hrvatski
Utjecaj nutritivne intervencije tijekom hemodijaliznog postupka na nutritivni status tijekom COVID-19 pandemije
Ciljevi: Cilj navedenog istraživanja je bio istražiti da li je ukidanje obroka tijekom HD postupka dovelo do značajnih promjena u pokazateljima nutritivnog statusa bolesnika liječenih postupcima kronične HD. Postupci i ispitanici: U istraživanje je uključeno ukupno 55 bolesnika, 33 muškaraca i 22 žene liječenih kroničnom HD tijekom analiziranih intervala (ožujak 2019. , ožujak 2020. te ožujak 2021. godine). Podatci o dobi, spolu, postojanju arterijske hipertenzije, šećerne bolesti, amputaciji udova te duljini liječenja HD prikupljeni su iz dostupne medicinske dokumentacije. Prikupljeni su i podaci o tjelesnoj visini i tjelesnoj težini u ožujku za svaki promatrani period. Također, za svakog ispitanika su prikupljeni podaci o broju hipotenzivnih epizoda tijekom HD postupka te podatci o vrijednostima SAT, DAT, MAP i PP na početku HD u promatranim mjesecima. Iz dostupne medicinske dokumentacije prikupljene su vrijednosti laboratorijskih parametara koji predstavljaju pokazatelje nutritivnog statusa za sva tri promatrana vremenska intervala. Prikupljeni su rezultati DMS upitnika tijekom promatranog mjeseca u svakom od navedenih razdoblja. Rezultati: Godinu dana nakon ukidanja obroka tijekom HD postupka bilježi se značajni porast vrijednosti MCV-a te značajno snižavanje vrijednosti ukupnog kolesterola i ITM. Godinu dana nakon ukidanja obroka tijekom HD bilježi se statistički značajno manje hipotenzivnih epizoda tijekom postupka HD. Vrijednost PTH je značajni prediktor za nastanak hipotenzivnih epizoda tijekom HD postupka godinu dana nakon izostavljanja obroka tijekom HD. Godinu dana nakon ukidanja obroka tijekom HD nije zabilježeno statistički značajno manje hipotenzivnih epizoda tijekom postupka HD u bolesnika ≤ 65 godina života, dok je kod bolesnika > 65 godina zabilježeno statistički značajno manje hipotenzivnih epizoda. Zaključci: Nutritivna intervencija tj. ukidanje obroka tijekom HD postupka imala negativan utjecaj na nutritivni status ove populacije bolesnika tijekom jednogodišnjeg praćenja. Uz navedene negativne učinke, ova nutritivna intervencija je imala i pozitivan učinak tijekom praćenja tj. značajno smanjenje broja hipotenzivnih epizoda tijekom HD postupka bez utjecaja na dozu HD. Također, rezultati su ukazali kako su HD bolesnici ≤ 65 godina posebno vulnerabilna skupina.
kronična bubrežna insuficijencija ; bubrežna dijaliza ; COVID-19 ; nutritivni status ; proteinsko-energetska pothranjenost
nije evidentirano
engleski
Utjecaj nutritivne intervencije tijekom hemodijaliznog postupka na nutritivni status tijekom COVID-19 pandemije
nije evidentirano
chronic renal failure ; renal dialysis ; COVID-19 ; nutritional status ; protein-energy malnutrition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60
27.07.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Medicinski fakultet u Splitu
Split