Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prinos brašna u frakcijskom postupku mljevenja zrna pira (CROSBI ID 447853)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Cvetko, Dijana Prinos brašna u frakcijskom postupku mljevenja zrna pira / Koceva Komlenić, Daliborka (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2021

Podaci o odgovornosti

Cvetko, Dijana

Koceva Komlenić, Daliborka

hrvatski

Prinos brašna u frakcijskom postupku mljevenja zrna pira

Pir se smatra jednom od najstarijih žitarica. Zbog svoje lake prilagodljivosti klimatskim i zemljišnim uvjetima te visoke otpornosti na bolesti i štetnike, vrlo je pogodan za ekološki uzgoj. U Republici Hrvatskoj uzgajaju se četiri kultivara pira: Ostro, Bc Vigor, Hildegard i Lohengrin. Pir sadrži visoke količine proteina, ugljikohidrata, masti i minerala te se zbog toga smatra nutritivno vrijednom namirnicom. Od vitamina, pir je najbogatiji vitaminima B kompleksa, a u manjoj količini sadrži vitamine E, A i C. Sadrži manju količinu glutena od pšenice te je kao takav pogodan za prehranu ljudi alergičnih na gluten. Bogat je vlaknima te tako povoljno utječe na probavni sustav, a zbog niskog glikemijskog indeksa se smatra da smanjuje rizik od nastanka dijabetesa. Pir se može mljeti u brašno od cijelog zrna ili podvrći frakcijskim postupkom mljevenja. U radu je ispitana mogućnost frakcijskog mljevenju dva uzorka zrna pira. Mljevenje se provelo na Bühler-ovom laboratorijskom mlinu MLU-202 pri čemu se dobivaju samljevene frakcije zrna pira. Frakcija brašna pira spoje se u uzorak brašna s približnim udjelom mineralnih tvari 0, 5 % koje se koristi u laboratorijskim analizama kao što su: postotak izbrašnjavanja, određivanje udjela vlage, udjela pepela. broj padanja. U zrnu pira je određena hektolitarske mase, mase 1000 zrna, udio proteina, vlage i pepela te sedimentacijska vrijednost.

pir ; ekološki uzgoj , frakcijsko mljevenje ; Bühler MLU-202 ; laboratorijska analiza

nije evidentirano

engleski

Flour Yield in the Fractional Process of Triticum spelta Grain Milling

nije evidentirano

spelt ; organic farming ; fractional milling ; Bühler MLU-202 ; laboratory analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

17.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija