Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Potencijal korištenja sirutke u proizvodnji alkoholnog pića (CROSBI ID 447818)

Ocjenski rad | diplomski rad

Josipa Kazalac Potencijal korištenja sirutke u proizvodnji alkoholnog pića / Kalit, Samir (mentor); Bendelja Ljoljić, Darija (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Josipa Kazalac

Kalit, Samir

Bendelja Ljoljić, Darija

hrvatski

Potencijal korištenja sirutke u proizvodnji alkoholnog pića

U proizvodnji sira glavni nusproizvod je sirutka. Sirutka je veliki zagađivač okoliša budući da sadrži više od 6% organske tvari. Osim u proizvodnji albuminskih sireva, bioplina, laktoze i sirutke u prahu, sirutka kao sirovina se posljednjih desetak godina koristi i u proizvodnji raznih alkoholnih pića kao što je primjerice votka od sirutke. Pri tome, sastav sirutke može utjecati na sastav destilata i konačnu kvalitetu proizvoda. Cilj ovog rada bio je istražiti potencijal proizvodnje alkoholnog pića iz sirutke zaostale nakon proizvodnje istarske skute. U pokusnim uvjetima u mini sirani obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva na području Istre proizvedene su 3 šarže istarske skute. Sirutka zaostala nakon proizvodnje istarske skute povrgnuta je fermentaciji u duplikatoru korištenjem kulture kvasaca Kluyveromyces marxianus subsp. marxianus. Za potrebe ovoga rada provedena je destilacija fermentirane sirutke, a uzorci su potom analizirani na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Destilatu alkoholne jakosti 35% utvrđen je sastav, a dobiveni spojevi su: acetaldehid, metanol, n-propanol, i-butanol, n-butanol, 3- metil-1-ol, 2-metilbutan-1-ol te etil-laktat. Dobiveni destilat upućuje na to da postoji potencijal korištenja sirutke u proizvodnji alkohola. No, u budućnosti je potrebno provesti dodatna istraživanja u svrhu kontrole čimbenika proizvodnje i destilata, zbog mogućeg štetnog djelovanja pojedinih hlapivih spojeva na ljudsko zdravlje.

sirutka, alkoholna fermentacija, Kluyveromyces marxianus spp., bio-alkohol

nije evidentirano

engleski

Potential of using whey in production of alcoholic beverages

nije evidentirano

whey, fermentation, Kluyveromyces marxianus spp., whey-based spirits

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

29.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija