Hygiene levels of eggs (CROSBI ID 28103)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Milaković- Novak, Ljudmila ; Prukner, Estella
engleski
Hygiene levels of eggs
Istražen je stupanj bakteriološke kontaminacije rasplodnih i konzumnih jaja, te nalaz doveden u odnos s pojavom bolesti u pilića. Iz sadržaja rasplodnih jaja salmonele izdvojene su u 1, 08 % a iz konzumnih u 0, 48 % pretraženih uzoraka. Bakterija Staphylococcus aureus izdvojena je u 40, 91 % raspolodnih te 1, 67 % konzumnih jaja. Pseudomonas aeruginosa izdvojena je iz 25, 83 % jaja snešenih u jatu gdje je bolest klinički zabilježena. Rijedak je nalaz u sadržaju jaja bakterije roda Escherichia, Bacillus i Actinomyces. Dezinfekcija ljuske jaja formaldehidom nesposredno nakon leženja značajno smanjuje stupanj kontaminacije sadržaja pa je tako značajno smanjila opasnost od zaražavanja ljudi, odnosno pilića.
eggs, E. coli, Campylobacter, Salmonella
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
pp. 239- 244-x.
objavljeno
Podaci o knjizi
Options méditerranéennes, Série A7: L&#8217 ; aviculture en méditerranée
B. Sauveur, Ed.
Pariz: Librairie Lavoisier
1990.
2- 85353- 095- 1