Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Hygiene levels of eggs (CROSBI ID 28103)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Milaković- Novak, Ljudmila ; Prukner, Estella Hygiene levels of eggs // Options méditerranéennes, Série A7: L&#8217 ; aviculture en méditerranée / B. Sauveur, Ed. (ur.). Pariz: Librairie Lavoisier, 1990. str. pp. 239- 244-x

Podaci o odgovornosti

Milaković- Novak, Ljudmila ; Prukner, Estella

engleski

Hygiene levels of eggs

Istražen je stupanj bakteriološke kontaminacije rasplodnih i konzumnih jaja, te nalaz doveden u odnos s pojavom bolesti u pilića. Iz sadržaja rasplodnih jaja salmonele izdvojene su u 1, 08 % a iz konzumnih u 0, 48 % pretraženih uzoraka. Bakterija Staphylococcus aureus izdvojena je u 40, 91 % raspolodnih te 1, 67 % konzumnih jaja. Pseudomonas aeruginosa izdvojena je iz 25, 83 % jaja snešenih u jatu gdje je bolest klinički zabilježena. Rijedak je nalaz u sadržaju jaja bakterije roda Escherichia, Bacillus i Actinomyces. Dezinfekcija ljuske jaja formaldehidom nesposredno nakon leženja značajno smanjuje stupanj kontaminacije sadržaja pa je tako značajno smanjila opasnost od zaražavanja ljudi, odnosno pilića.

eggs, E. coli, Campylobacter, Salmonella

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

pp. 239- 244-x.

objavljeno

Podaci o knjizi

Options méditerranéennes, Série A7: L&#8217 ; aviculture en méditerranée

B. Sauveur, Ed.

Pariz: Librairie Lavoisier

1990.

2- 85353- 095- 1

Povezanost rada

Veterinarska medicina