Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj aditiva Servomyces na kakvoću piva (CROSBI ID 714813)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Obradović, Valentina ; Škrabal, Svjetlana ; Ergović Ravančić, Maja ; Laljek, Draženka Utjecaj aditiva Servomyces na kakvoću piva // Knjiga sažetaka: 10. međunarodni znanstveno-stručni skup HRANOM DO ZDRAVLJA / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 120-120

Podaci o odgovornosti

Obradović, Valentina ; Škrabal, Svjetlana ; Ergović Ravančić, Maja ; Laljek, Draženka

hrvatski

Utjecaj aditiva Servomyces na kakvoću piva

Pivo se proizvodi iz slada, hmelja, vode i pivskog kvasca, procesom alkoholnog vrenja. U proizvodnji piva koriste se odabrani sojevi pivskog kvasca vrste Saccharomyces uvarum za tzv. lager piva (piva donjeg vrenja), dok se za proizvodnju ale piva (piva gornjeg vrenja) koristi vrsta Saccharomyces cerevisiae, a mogu se koristiti i različiti hibridi tih kvasaca. U toku vrenja kvasac fermentira šećere iz sladovine u alkohol i CO2. Proizvodi njegova metabolizma su i nusproizvodi kao što su vicinalni diketoni (VDK), koji značajno utječu na aromu i kvalitetu piva. Posebna se pažnja posvećuje procesu propagacije kvasca. Servomyces je jedan od aditiva koji je proizveden kao dodatak za potrebe pivarske industrije. Cilj ovoga rada bio je utvrditi da li dodatak Servomycesa utječe na kvalitetu piva. Tijekom procesa fermentacije praćeni su prividni ekstrakt i koncentracija VDK, a na kraju fermentacije izmjeren je stupanj prevrelosti i postotak mrtvih stanica kvasca. Redukcija VDK se pratila 6 – 9 dana, nakon završetka glavnog vrenja. Utvrđeno je da je redukcija VDK ista ili neznatno brža uz dodatak Servomycesa, uz nešto nižu koncentraciju na kraju glavnog vrenja (početak mjerenja), te da je udio prividnog ekstrakta ostao nepromijenjen. Broj mrtvih stanica kvasca bio je manji u kvascu s dodatkom Servomycesa.

pivo, kvasac, aditivi

nije evidentirano

engleski

The influence of the additive Servomyces on beer quality

nije evidentirano

beer, yeast, additives

nije evidentirano

Podaci o prilogu

120-120.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka: 10. međunarodni znanstveno-stručni skup HRANOM DO ZDRAVLJA

Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli

978-953-7005-49-8

2232-9536

Podaci o skupu

10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja ( 10th International Scientific and Professional Conference With food to health )

poster

12.10.2017-13.10.2017

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija