Utjecaj aditiva Servomyces na kakvoću piva (CROSBI ID 714813)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Obradović, Valentina ; Škrabal, Svjetlana ; Ergović Ravančić, Maja ; Laljek, Draženka
hrvatski
Utjecaj aditiva Servomyces na kakvoću piva
Pivo se proizvodi iz slada, hmelja, vode i pivskog kvasca, procesom alkoholnog vrenja. U proizvodnji piva koriste se odabrani sojevi pivskog kvasca vrste Saccharomyces uvarum za tzv. lager piva (piva donjeg vrenja), dok se za proizvodnju ale piva (piva gornjeg vrenja) koristi vrsta Saccharomyces cerevisiae, a mogu se koristiti i različiti hibridi tih kvasaca. U toku vrenja kvasac fermentira šećere iz sladovine u alkohol i CO2. Proizvodi njegova metabolizma su i nusproizvodi kao što su vicinalni diketoni (VDK), koji značajno utječu na aromu i kvalitetu piva. Posebna se pažnja posvećuje procesu propagacije kvasca. Servomyces je jedan od aditiva koji je proizveden kao dodatak za potrebe pivarske industrije. Cilj ovoga rada bio je utvrditi da li dodatak Servomycesa utječe na kvalitetu piva. Tijekom procesa fermentacije praćeni su prividni ekstrakt i koncentracija VDK, a na kraju fermentacije izmjeren je stupanj prevrelosti i postotak mrtvih stanica kvasca. Redukcija VDK se pratila 6 – 9 dana, nakon završetka glavnog vrenja. Utvrđeno je da je redukcija VDK ista ili neznatno brža uz dodatak Servomycesa, uz nešto nižu koncentraciju na kraju glavnog vrenja (početak mjerenja), te da je udio prividnog ekstrakta ostao nepromijenjen. Broj mrtvih stanica kvasca bio je manji u kvascu s dodatkom Servomycesa.
pivo, kvasac, aditivi
nije evidentirano
engleski
The influence of the additive Servomyces on beer quality
nije evidentirano
beer, yeast, additives
nije evidentirano
Podaci o prilogu
120-120.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka: 10. međunarodni znanstveno-stručni skup HRANOM DO ZDRAVLJA
Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli
978-953-7005-49-8
2232-9536
Podaci o skupu
10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja ( 10th International Scientific and Professional Conference With food to health )
poster
12.10.2017-13.10.2017
Osijek, Hrvatska