Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Fizikalna i senzorska svojstva suhe pečenice sa smanjenim udjelom natrija (CROSBI ID 447753)

Ocjenski rad | diplomski rad

Škrlec, Andrija Fizikalna i senzorska svojstva suhe pečenice sa smanjenim udjelom natrija / Kos, Ivica (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Škrlec, Andrija

Kos, Ivica

hrvatski

Fizikalna i senzorska svojstva suhe pečenice sa smanjenim udjelom natrija

Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj djelomične zamjene natrijevog klorida s kalijevim kloridom na fizikalna i senzorska svojstva suhe pečenice. Pečenice su pripremljene prema tri tretmana. Tretman A sadržavao je u salamuri 75 % NaCl i 25 % NaNO2, tretman B 50 % NaCl, 25 % KCl i 25 % NaNO2, te tretman C 37, 5 % NaCl, 37, 5% KCl i 25 % NaNO2. Tijekom procesa proizvodnje provedena su mjerenja mase, boje, aktiviteta vode (aw) i pH vrijednosti, a na kraju procesa određen je sadržaj Na te je provedena senzorna analiza pomoću hedonističkog testa. Tretman A imao je najmanji relativni gubitak mase (35, 32 %), a tretman B najveći (38, 38 %). Tretmani s dodanim KCl-om imali su značajno veći (P<0, 05) aw na kraju proizvodnje u odnosu na kontrolni tretman. Najmanji sadržaj Na ustanovljen je kod tretmana C. Pečenice kontrolnog tretmana A opisane su sa značajno većim (P<0, 05) ocjenama dopadljivosti. Temeljem rezultata može se zaključiti da je utvrđen utjecaj djelomične zamjene NaCl-a sa KCl- om na fizikalna i senzorna svojstva suhe pečenice.

smanjenje natrija, suha pečenica, natrijev klorid, kalijev klorid, senzorska svojstva, aktivitet vode

nije evidentirano

engleski

Physical and sensory traits of dry loin with reduced sodium content

nije evidentirano

sodium reduction, dry loin, sodium chloride, potassium chloride, sensory traits, water activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

22.01.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija