Utjecaj trajanja zrenja na prinos i kakvoću goveđeg vrata (CROSBI ID 447748)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Maturanec, Hrvoje
Kos, Ivica
hrvatski
Utjecaj trajanja zrenja na prinos i kakvoću goveđeg vrata
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaja trajanja suhog zrenja na prinos i fizikalne pokazatelje kakvoće juneće vratine te utvrditi senzorske karakteristike pljeskavica. U istraživanju je korišteno meso vrata kastrirane muške junadi pasmine Angus žive mase 600 kg i starosti 22 mjeseca. Meso vrata bilo je ovješeno u komoru na suho zrenje na temperaturu od 1°C do 3°C i relativnu vlagu zraka od 75% do 80% u trajanju od 7 dana (skupina Z-7) te 21 dan (skupina Z-21). Istraživanjem nisu utvrđene značajne razlike u udjelima pojedinih tkiva dobivenih disekcijom. Značajno veća pH vrijednost na kraju zrenja (6, 16) kao i kalo zrenja (12, 23%) utvrđeni su u vratinama skupine Z-21. Utvrđeno je značajno manje kalo toplinske obrade pljeskavica u skupini Z-21, ali značajne razlike u smanjenju površine pljeskavica nakon toplinske obrade nisu utvrđene. Opisna senzorska svojstva i svojstva dopadljivosti pljeskavica nisu se značajno razlikovala između skupina Z-7 i Z-21.
suho zrenje, vratina, disekcija, senzorska analiza, kalo
nije evidentirano
engleski
Effect of aging time on yield and quality of beef neck
nije evidentirano
dry aging, neck, dissection, sensory analysis, weight loss
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
30.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb