Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj trajanja zrenja na prinos i kakvoću goveđeg vrata (CROSBI ID 447748)

Ocjenski rad | diplomski rad

Maturanec, Hrvoje Utjecaj trajanja zrenja na prinos i kakvoću goveđeg vrata / Kos, Ivica (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Maturanec, Hrvoje

Kos, Ivica

hrvatski

Utjecaj trajanja zrenja na prinos i kakvoću goveđeg vrata

Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaja trajanja suhog zrenja na prinos i fizikalne pokazatelje kakvoće juneće vratine te utvrditi senzorske karakteristike pljeskavica. U istraživanju je korišteno meso vrata kastrirane muške junadi pasmine Angus žive mase 600 kg i starosti 22 mjeseca. Meso vrata bilo je ovješeno u komoru na suho zrenje na temperaturu od 1°C do 3°C i relativnu vlagu zraka od 75% do 80% u trajanju od 7 dana (skupina Z-7) te 21 dan (skupina Z-21). Istraživanjem nisu utvrđene značajne razlike u udjelima pojedinih tkiva dobivenih disekcijom. Značajno veća pH vrijednost na kraju zrenja (6, 16) kao i kalo zrenja (12, 23%) utvrđeni su u vratinama skupine Z-21. Utvrđeno je značajno manje kalo toplinske obrade pljeskavica u skupini Z-21, ali značajne razlike u smanjenju površine pljeskavica nakon toplinske obrade nisu utvrđene. Opisna senzorska svojstva i svojstva dopadljivosti pljeskavica nisu se značajno razlikovala između skupina Z-7 i Z-21.

suho zrenje, vratina, disekcija, senzorska analiza, kalo

nije evidentirano

engleski

Effect of aging time on yield and quality of beef neck

nije evidentirano

dry aging, neck, dissection, sensory analysis, weight loss

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

30.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija