Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Upotreba cikle i poriluka kao izvora nitrata u proizvodnji polutrajnih kobasica (CROSBI ID 447743)

Ocjenski rad | diplomski rad

Stvorić, Martina Upotreba cikle i poriluka kao izvora nitrata u proizvodnji polutrajnih kobasica / Kos, Ivica (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Stvorić, Martina

Kos, Ivica

hrvatski

Upotreba cikle i poriluka kao izvora nitrata u proizvodnji polutrajnih kobasica

Cilj rada bio je utvrditi utjecaj dodatka cikle i poriluka kao prirodnih izvora nitrata na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva polutrajnih kobasica pri različitom trajanju i temperaturama inkubacije. Za potrebe istraživanja proizvedene su polutrajne kobasice, a u kobasice kontrolnog tretmana su dodani nitriti, dok su u kobasice pokusnih tretmana dodane starter kulture (Staphylococcus carnosus) te prah cikle i poriluka. Pokusne kobasice su podijeljene u četiri tretmana prema trajanju (1, 5 i 3 sata) i temperaturi inkubacije (30 i 40° C). Kobasice pokusnih tretmana imale su značajno veće vrijednosti boje a* i b*, sadržaja nitrata kao i TBARS vrijednosti u odnosu na kontrolni tretman, dok je sadržaj nitrita bio značajno manji. Veća temperatura i duža inkubacija rezultirala je smanjenjem sadržaja nitrata i blagim povećanjem sadržaja nitrita. Utvrđen je utjecaj na opisna senzorska svojstva, ali su značajno manje ocjene svojstava dopadljivosti utvrđene kod kobasica pokusnih tretmana.

polutrajne kobasice, nitrati, nitriti, cikla, poriluk

nije evidentirano

engleski

Use of beetroot and leek as sources of nitrate in the production of semi-durable sausages

nije evidentirano

semi-durable sausages, nitrates, nitrites, beetroot, leek

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

29.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija