Praćenje proizvodnje čokolade prema mikrobiološkim kriterijima (CROSBI ID 714710)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Škrabal, Svjetlana ; Obradović, Valentina ; Marčetić, Helena, Ergović Ravančić, Maja
hrvatski
Praćenje proizvodnje čokolade prema mikrobiološkim kriterijima
Prema Zakonu o hrani (NN 81/13, 14/14, 15/18), subjekti u poslovanju s hranom obavezni su stavljati na tržište hranu koja je sigurna za potrošača. Hranom štetnom za zdravlje ljudi smatra se i hrana koja je zdravstveno neispravna jer ne udovoljava mikrobiološkim kriterijima sigurnosti hrane prema posebnim propisima o mikrobiološkim kriterijima za hranu, te sadrži ostale patogene mikroorganizme, mikroorganizme koji nisu patogeni i parazite za koje je procjenom rizika utvrđen rizik za zdravlje ljudi. Subjekt u poslovanju s hranom obavezan je izraditi plan samokontrole. U plan samokontrole mora uvesti sve obvezne mikrobiološke kriterije i ostale zahtjeve specifične za poslovanje s hranom. Cilj ovoga istraživanja bio je pratiti proizvodnju čokolade prema mikrobiološkim kriterijima. U svrhu istraživanja napravljen je plan samokontrole s navedenim mikroorganizmima koji se ispituju, plan uzorkovanja, granične vrijednosti, ispitna metoda, faza u kojoj se kriterij primjenjuje, te korektivne mjere u slučaju nezadovoljavajućih rezultata. Izrađeni plan samokontrole pokazao se učinkovitim u prepoznavanju kritičnih točaka koje mogu utjecati na mikroobiološku ispravnost proizvoda, te su se rezultati pokazali kao indikativni na prisutnost bakterije iz porodice Enterobacteriaceae u fazama proizvodnje gdje su zaposlenici direktno uključeni.
čokolada, zdravstvena ispravnost, mikrobiološki kriteriji
nije evidentirano
engleski
Monitoring of chocolate production accoring to microbiological criteria
nije evidentirano
chocolate, health safety, microbiological criteria
nije evidentirano
Podaci o prilogu
155-155.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
13th International Scientific and Profesional Conference WITH FOOD TO HEALTH
Babić Jurislav, Šubarić Drago, Jašić Midhat
Osijek: Prhrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i
978-953-7005-79-5
2232-9536
Podaci o skupu
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
poster
16.09.2021-17.09.2021
Osijek, Hrvatska