Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Praćenje proizvodnje čokolade prema mikrobiološkim kriterijima (CROSBI ID 714710)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Škrabal, Svjetlana ; Obradović, Valentina ; Marčetić, Helena, Ergović Ravančić, Maja Praćenje proizvodnje čokolade prema mikrobiološkim kriterijima // 13th International Scientific and Profesional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić Jurislav, Šubarić Drago, Jašić Midhat (ur.). Osijek: Prhrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i, 2021. str. 155-155

Podaci o odgovornosti

Škrabal, Svjetlana ; Obradović, Valentina ; Marčetić, Helena, Ergović Ravančić, Maja

hrvatski

Praćenje proizvodnje čokolade prema mikrobiološkim kriterijima

Prema Zakonu o hrani (NN 81/13, 14/14, 15/18), subjekti u poslovanju s hranom obavezni su stavljati na tržište hranu koja je sigurna za potrošača. Hranom štetnom za zdravlje ljudi smatra se i hrana koja je zdravstveno neispravna jer ne udovoljava mikrobiološkim kriterijima sigurnosti hrane prema posebnim propisima o mikrobiološkim kriterijima za hranu, te sadrži ostale patogene mikroorganizme, mikroorganizme koji nisu patogeni i parazite za koje je procjenom rizika utvrđen rizik za zdravlje ljudi. Subjekt u poslovanju s hranom obavezan je izraditi plan samokontrole. U plan samokontrole mora uvesti sve obvezne mikrobiološke kriterije i ostale zahtjeve specifične za poslovanje s hranom. Cilj ovoga istraživanja bio je pratiti proizvodnju čokolade prema mikrobiološkim kriterijima. U svrhu istraživanja napravljen je plan samokontrole s navedenim mikroorganizmima koji se ispituju, plan uzorkovanja, granične vrijednosti, ispitna metoda, faza u kojoj se kriterij primjenjuje, te korektivne mjere u slučaju nezadovoljavajućih rezultata. Izrađeni plan samokontrole pokazao se učinkovitim u prepoznavanju kritičnih točaka koje mogu utjecati na mikroobiološku ispravnost proizvoda, te su se rezultati pokazali kao indikativni na prisutnost bakterije iz porodice Enterobacteriaceae u fazama proizvodnje gdje su zaposlenici direktno uključeni.

čokolada, zdravstvena ispravnost, mikrobiološki kriteriji

nije evidentirano

engleski

Monitoring of chocolate production accoring to microbiological criteria

nije evidentirano

chocolate, health safety, microbiological criteria

nije evidentirano

Podaci o prilogu

155-155.

2021.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

13th International Scientific and Profesional Conference WITH FOOD TO HEALTH

Babić Jurislav, Šubarić Drago, Jašić Midhat

Osijek: Prhrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i

978-953-7005-79-5

2232-9536

Podaci o skupu

13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health

poster

16.09.2021-17.09.2021

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija