Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mikrotuberizacija triju genotipova krumpira u ovisnosti o vrsti eksplantata i sadržaju aktivnog ugljena u mediju (CROSBI ID 447620)

Ocjenski rad | diplomski rad

Anić, Karla Mikrotuberizacija triju genotipova krumpira u ovisnosti o vrsti eksplantata i sadržaju aktivnog ugljena u mediju / Kereša, Snježana (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Anić, Karla

Kereša, Snježana

hrvatski

Mikrotuberizacija triju genotipova krumpira u ovisnosti o vrsti eksplantata i sadržaju aktivnog ugljena u mediju

Krumpir (Solanum tuberosum L.) je poljoprivredna kultura koja se razmnožava vegetativno, što ga čini osjetljivim na razne bolesti, pogotovo viruse koji se prenose preko zaraženog sadnog materijala. Kako bi se osigurao dobar urod i ostvario puni potencijal sorata, važno je proizvesti zdrav, nezaražen sadni materijal. To je moguće postići in vitro metodama eliminacije virusa. Dobivene ozdravljene biljke potrebno je razmnožiti, a to je moguće mikropropagacijom i/ili mikrotuberizacijom. Mikrogomolji predstavljaju prvu kategoriju sjemenskog krumpira od koje se dalje dobivaju slijedeće kategorije. Cilj ovog rada bio je ispitati uspješnost mikrotuberizacije triju genotipova krumpira u ovisnosti o vrsti korištenih eksplantata i sadržaju aktivnog ugljena. U ovom pokusu korištene su tri sorte krumpira, sorta 'Desiree', tradicijski kultivar 'Brinjak' te peruanski plavi krumpir (S. tuberosum L. var. vitelotte). Biljni materijal je prethodno razmnožen na Murashige i Skoog (1962) mediju bez regulatora rasta uz dodatak 2 % saharoze i 7 g/l Plant agara do dovoljnog broja izdanaka za postavljanje pokusa. Istraživanje je provedeno u dva sukcesivna pokusa. U prvom pokusu korišteni su eksplantati s plojkama (listovima), u drugom pokusu eksplantati bez plojki. Za postavljanje pokusa korištene su slijedeće vrste eksplantata: vršni pup s jednim nodijem, dvonodalni segmenti bez vrha položeni na medij vodoravno ili okomito i jednonodalni segmenti položeni na medij okomito. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da je najbolja kvaliteta mikrogomolja (najveće mase i promjera) dobivena iz dvonodalnih eksplantata kojima nije odstranjena plojka, na mediju s dodanim aktivnim ugljenom. Odstupanje od ovog pravila zabilježeno je samo za postotak izdanaka s formiranim mikrogomoljima koji je bio signifikantno veći kad su kao eksplantati korišteni eksplantati bez plojki. Među sortama je također bilo značajne razlike u broju, kao i u masi i promjeru mikrogomolja. Veći broj mikrogomolja po izdanku formirao je kultivar 'Brinjak', ali su oni bili manje mase i promjera u odnosu na sorte 'Desiree' i peruanski plavi krumpir.

krumpir, mikrotuberizacija, aktivni ugljen, vrsta eksplantata

nije evidentirano

engleski

Microtuberization of three potato genotypes depending on explant type and content of activated charocal in the medium

nije evidentirano

potato, microtuberization, activated charcoal, explant type

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

27.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Poljoprivreda (agronomija)