Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja nerafiniranog orahovog ulja (CROSBI ID 447603)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Smoljan, Alen Proizvodnja nerafiniranog orahovog ulja / Moslavac, Tihomir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Smoljan, Alen

Moslavac, Tihomir

hrvatski

Proizvodnja nerafiniranog orahovog ulja

Nerafinirano orahovo ulje dobivamo postupkom prešanja uz prethodno kondicioniranje samljevenog oraha. Proces proizvodnje se sastoji od nekoliko faza: ljuštenje, čišćenje, sušenje, mljevenje, kondicioniranje. Sušenjem se odstranjuje dio vode zbog čega se osušeni plod može duže čuvati, a osim toga se bolje prerađuje. Tako prethodno obrađena sirovina se zatim melje da bi se razorile biljne stanice i time se povećala površina kojom se vrši izdvajanje ulja tijekom prešanja. Prešanjem, odnosno primjenom visokog tlaka izdvajamo ulje iz oraha, nakon čega sirovo ulje ide na bistrenje da bi se izdvojile sve nečistoće koje dospiju u ulje tijekom prešanja. Skladištenje ulja i samo punjenje u ambalažu treba provest pažljivo jer je orahovo ulje zbog velikog sadržaja nezasićenih masnih kiselina izuzetno osjetljivo na oksidacijsko kvarenje.

orah ; prešanje ; orahovo ulje

nije evidentirano

engleski

Production of Unrefined Walnut Oil

nije evidentirano

walnut ; pressing ; walnut oil

nije evidentirano

Podaci o izdanju

19

20.07.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija