Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Tehnologija proizvodnje bademovog ulja (CROSBI ID 447587)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Štimac, Alen Tehnologija proizvodnje bademovog ulja / Moslavac, Tihomir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2021

Podaci o odgovornosti

Štimac, Alen

Moslavac, Tihomir

hrvatski

Tehnologija proizvodnje bademovog ulja

Hladno prešano bademovo ulje spada u skupinu nerafiniranih ulja. Proces proizvodnje hladno prešanih ulja podrazumijeva nekoliko faza: ljuštenje, čišćenje, sušenje i mljevenje. Sušenjem se iz sirovine odstranjuje voda što omogućuje duže vrijeme čuvanja bez štetnih posljedica na kvalitetu ulja unutar jezgre badema te bolju preradu. Tako prethodno obrađena sirovina se zatim melje da bi se povećala površina koja uvjetuje uspješnost izdvajanja ulja iz sirovine tijekom prešanja. Prešanjem jezgre badema u pužnoj preši dobiva se sirovo ulje koje ide na bistrenje kako bi se izdvojile sve krute čestice i nečistoće koje zaostaju u ulju nakon prešanja.

badem ; prešanje ; bademovo ulje

nije evidentirano

engleski

The Technology of Almond Oil Production

nije evidentirano

almonds ; pressing proces ; almond oil

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

08.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija