Tehnologija proizvodnje bademovog ulja (CROSBI ID 447587)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Štimac, Alen
Moslavac, Tihomir
hrvatski
Tehnologija proizvodnje bademovog ulja
Hladno prešano bademovo ulje spada u skupinu nerafiniranih ulja. Proces proizvodnje hladno prešanih ulja podrazumijeva nekoliko faza: ljuštenje, čišćenje, sušenje i mljevenje. Sušenjem se iz sirovine odstranjuje voda što omogućuje duže vrijeme čuvanja bez štetnih posljedica na kvalitetu ulja unutar jezgre badema te bolju preradu. Tako prethodno obrađena sirovina se zatim melje da bi se povećala površina koja uvjetuje uspješnost izdvajanja ulja iz sirovine tijekom prešanja. Prešanjem jezgre badema u pužnoj preši dobiva se sirovo ulje koje ide na bistrenje kako bi se izdvojile sve krute čestice i nečistoće koje zaostaju u ulju nakon prešanja.
badem ; prešanje ; bademovo ulje
nije evidentirano
engleski
The Technology of Almond Oil Production
nije evidentirano
almonds ; pressing proces ; almond oil
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
08.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek