Važnost i kemijski sastav biljnih ulja (CROSBI ID 447585)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Ćosić, Iva
Moslavac, Tihomir
hrvatski
Važnost i kemijski sastav biljnih ulja
Ulja biljnog podrijetla su proizvodi koji se dobivaju iz sjemenki ili plodova biljaka. Jestive masti i ulja pripadaju skupini spojeva – lipidi (grč. lipos – masti). Lipidi su hidrofobni spojevi netopljivi u vodi, a topljivi u organskim otapalima. Biljna ulja su po kemijskom sastavu triacilgliceroli (trigliceridi), odnosno esteri masnih kiselina i alkohola glicerola, a sadrže i manje količine negliceridnih sastojaka (1–2 %). Masne kiseline predstavljaju većinski udio molekule triacilglicerola, a dijele se na zasićene i nezasićene masne kiseline. Vrstu masnih kiselina poželjno je poznavati zbog toga što imaju različite učinke na naše zdravlje. U skupinu negliceridnih sastojaka ubrajaju se karotenoidi, liposolubilni vitamini, tokoferoli, steroli, fosfolipidi, pigmenti, voskovi i tragovi metala. Pojedini negliceridni sastojci su vrlo poželjni jer pozitivno djeluju na kvalitetu ulja i zdravstveni status čovjeka. Jestiva biljna ulja dijelimo u tri kategorije: rafinirana ulja, hladno prešana ulja i djevičanska ulja.
biljna ulja ; triacilgliceroli ; masne kiseline ; negliceridni sastojci
nije evidentirano
engleski
Importance and Chemical Composition of Vegetable Oils
nije evidentirano
vegetable oil ; triacylglycerols ; fatty acids ; non-glyceride compounds
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
23.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek