Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Važnost i kemijski sastav biljnih ulja (CROSBI ID 447585)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Ćosić, Iva Važnost i kemijski sastav biljnih ulja / Moslavac, Tihomir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2021

Podaci o odgovornosti

Ćosić, Iva

Moslavac, Tihomir

hrvatski

Važnost i kemijski sastav biljnih ulja

Ulja biljnog podrijetla su proizvodi koji se dobivaju iz sjemenki ili plodova biljaka. Jestive masti i ulja pripadaju skupini spojeva – lipidi (grč. lipos – masti). Lipidi su hidrofobni spojevi netopljivi u vodi, a topljivi u organskim otapalima. Biljna ulja su po kemijskom sastavu triacilgliceroli (trigliceridi), odnosno esteri masnih kiselina i alkohola glicerola, a sadrže i manje količine negliceridnih sastojaka (1–2 %). Masne kiseline predstavljaju većinski udio molekule triacilglicerola, a dijele se na zasićene i nezasićene masne kiseline. Vrstu masnih kiselina poželjno je poznavati zbog toga što imaju različite učinke na naše zdravlje. U skupinu negliceridnih sastojaka ubrajaju se karotenoidi, liposolubilni vitamini, tokoferoli, steroli, fosfolipidi, pigmenti, voskovi i tragovi metala. Pojedini negliceridni sastojci su vrlo poželjni jer pozitivno djeluju na kvalitetu ulja i zdravstveni status čovjeka. Jestiva biljna ulja dijelimo u tri kategorije: rafinirana ulja, hladno prešana ulja i djevičanska ulja.

biljna ulja ; triacilgliceroli ; masne kiseline ; negliceridni sastojci

nije evidentirano

engleski

Importance and Chemical Composition of Vegetable Oils

nije evidentirano

vegetable oil ; triacylglycerols ; fatty acids ; non-glyceride compounds

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21

23.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija