Proces hidrogenacije biljnih ulja (CROSBI ID 447583)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Smolković, Josip
Moslavac, Tihomir
hrvatski
Proces hidrogenacije biljnih ulja
Proces hidrogenacije biljnih ulja je jedna on najpoznatijih i najprimjenjivijih reakcija koja se koristi za dobivanje jestivih ulja, čvrstih i krutih masti Takav proces se sastoji od jednostavne adicije vodika na dvostruke veze u nezasićenim masnim kiselinama. Za upotrebu dobivenih proizvoda procesa hidrogenacije, njen najvažniji učinak predstavlja promjenu intervala točke tališta biljnih ulja i masti u više područje temperature pri čemu dolazi do učvršćivanja krute strukture. Hidrogenacija se koristi za pretvaranje tekućih ulja u krute ili plastične biljne masti kao i za promjenu i poboljšanje organoleptičkih svojstava samih masti i ulja. Ovim prcesom nastaju novi proizvodi drugačijih fizikalno-kemijskih svojsrava i imaju primjenu u prehrambenoj industriji.
hidrogenacija ; biljna ulja ; masti
nije evidentirano
engleski
The Process of Hydrogenation of Vegetable Oils
nije evidentirano
hidrogenation ; vegetable oils ; fats
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
27.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek