Oksidacijska stabilnost macerata cvijeta nevena i mrkve (CROSBI ID 447581)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vrebac, Anđela
Moslavac, Tihomir
hrvatski
Oksidacijska stabilnost macerata cvijeta nevena i mrkve
Oksidacija lipida je glavni problem tijekom procesiranja i skladištenja jestivih biljnih ulja. Uzrokuje negativne promjene koje narušavaju senzorska, kemijska i nutritivna svojstva. U ovom radu istražen je utjecaj dodatka prirodnog antioksidansa ekstrakta ružmarina (tip OxyLess CS) udjela 0, 1 % na oksidacijsku stabilnost macerata cvijeta nevena i macerata mrkve u hladno prešanom visokooleinskom suncokretovom ulju. Određivanje oksidacijske stabilnosti provedeno je testom ubrzane oksidacije ulja Schaal oven tetsom tijekom pet dana. Rezultat oksidacije suncokretovog ulja i macerata prikazan je peroksidnim brojem. Dobiveni rezultati testa pokazuju da je ekstrakt ružmarina efikasno zaštitio macerat od oksidacijskog kvarenja.
oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; visokooleinsko suncokretovo ulje ; macerat cvijeta nevena i mrkve
nije evidentirano
engleski
Oxidative Stability of Marigold Flower and Carrot Macerates
nije evidentirano
oxidative stability ; antioxidants ; high oleic sunflower oil ; macerate of marigold flower and carrot
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
28.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek