Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Oksidacijska stabilnost macerata cvijeta nevena i mrkve (CROSBI ID 447581)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vrebac, Anđela Oksidacijska stabilnost macerata cvijeta nevena i mrkve / Moslavac, Tihomir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2021

Podaci o odgovornosti

Vrebac, Anđela

Moslavac, Tihomir

hrvatski

Oksidacijska stabilnost macerata cvijeta nevena i mrkve

Oksidacija lipida je glavni problem tijekom procesiranja i skladištenja jestivih biljnih ulja. Uzrokuje negativne promjene koje narušavaju senzorska, kemijska i nutritivna svojstva. U ovom radu istražen je utjecaj dodatka prirodnog antioksidansa ekstrakta ružmarina (tip OxyLess CS) udjela 0, 1 % na oksidacijsku stabilnost macerata cvijeta nevena i macerata mrkve u hladno prešanom visokooleinskom suncokretovom ulju. Određivanje oksidacijske stabilnosti provedeno je testom ubrzane oksidacije ulja Schaal oven tetsom tijekom pet dana. Rezultat oksidacije suncokretovog ulja i macerata prikazan je peroksidnim brojem. Dobiveni rezultati testa pokazuju da je ekstrakt ružmarina efikasno zaštitio macerat od oksidacijskog kvarenja.

oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; visokooleinsko suncokretovo ulje ; macerat cvijeta nevena i mrkve

nije evidentirano

engleski

Oxidative Stability of Marigold Flower and Carrot Macerates

nije evidentirano

oxidative stability ; antioxidants ; high oleic sunflower oil ; macerate of marigold flower and carrot

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

28.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija