Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Tehnologija proizvodnje rafiniranog ulja šafranike (CROSBI ID 447579)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Jurišak, Dominik Tehnologija proizvodnje rafiniranog ulja šafranike / Moslavac, Tihomir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2021

Podaci o odgovornosti

Jurišak, Dominik

Moslavac, Tihomir

hrvatski

Tehnologija proizvodnje rafiniranog ulja šafranike

Šafranika je uljarica koja se iz Egipta proširila na ostatak svijeta. Prvenstveno se uzgaja zbog sjemenki bogatih uljem iz kojih se dobiva ulje s najvećim sadržajem polinezasićenih masnih kiselina među jestivim uljima. Od polinezasićenih masnih kiselina dominira linolna kiselina. Zbog njezinog visokog sadržaja ulje šafranike ima manju stabilnosti i potrebno ga je čuvati na hladnom mjestu. Ukoliko se kao sirovina za proizvodnju ulja šafranike koristi sirovo ulje šafranike potrebno je provesti proces rafinacije kako bi se dobilo jestivo rafinirano ulje. Proces rafinacije provodi se s ciljem uklanjanja nepoželjnih sastojaka koji umanjuju stabilnost, senzorska svojstva i održivost ulja. Rafinacija se sastoji od nekoliko faza: degumiranje, neutralizacija, dekoloracija, vinterizacija, dezodorizacija i bistrenje nakon čega dobijemo jestivo ulje.

šafranika ; ulje šafranike ; proces rafinacije

nije evidentirano

engleski

The Technology of Production of Refined Safflower Oil

nije evidentirano

safflower ; safflower oil ; the refining process

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

30.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija