Tehnologija proizvodnje rafiniranog ulja šafranike (CROSBI ID 447579)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jurišak, Dominik
Moslavac, Tihomir
hrvatski
Tehnologija proizvodnje rafiniranog ulja šafranike
Šafranika je uljarica koja se iz Egipta proširila na ostatak svijeta. Prvenstveno se uzgaja zbog sjemenki bogatih uljem iz kojih se dobiva ulje s najvećim sadržajem polinezasićenih masnih kiselina među jestivim uljima. Od polinezasićenih masnih kiselina dominira linolna kiselina. Zbog njezinog visokog sadržaja ulje šafranike ima manju stabilnosti i potrebno ga je čuvati na hladnom mjestu. Ukoliko se kao sirovina za proizvodnju ulja šafranike koristi sirovo ulje šafranike potrebno je provesti proces rafinacije kako bi se dobilo jestivo rafinirano ulje. Proces rafinacije provodi se s ciljem uklanjanja nepoželjnih sastojaka koji umanjuju stabilnost, senzorska svojstva i održivost ulja. Rafinacija se sastoji od nekoliko faza: degumiranje, neutralizacija, dekoloracija, vinterizacija, dezodorizacija i bistrenje nakon čega dobijemo jestivo ulje.
šafranika ; ulje šafranike ; proces rafinacije
nije evidentirano
engleski
The Technology of Production of Refined Safflower Oil
nije evidentirano
safflower ; safflower oil ; the refining process
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
30.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek