Termoregulacija kod mliječnih krava (CROSBI ID 305334)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Matković, Kristina
hrvatski
Termoregulacija kod mliječnih krava
Kao i svi sisavci goveda su homeotermi, odnosno moraju održavati stalnu tjelesnu temperaturu na prihvatljivoj razini. Normalna tjelesna temperatura goveda kreće se od 36, 0 do 38, 4 °C. Stres od hladnoće i topline može otežati održavanje tjelesne temperature, što narušava zdravlje, produktivnost i učinkovitost životinja. Kako bi se održala konstantna temperatura, proizvodnja topline mora biti jednaka gubitku topline. Ovaj koncept komplicira nekoliko čimbenika, uključujući temperaturu okoliša i vlažnost zraka. Tijelo sisavaca građeno je tako da stalno regulira perifernu i unutarnju tjelesnu temperaturu uz pomoć senzora na koži i senzora unutarnje temperature (smještenih u hipotalamusu) u suradnji s endokrinim sustavom. Goveda, primjerice, koriste svoj dišni sustav za reguliranje topline isparavanjem, dahću zatvorenih usta tako da dolazi do izmjene topline iz nosne sluznice gornjih dišnih puteva. Toplinu osigurava dotok krvi u sluznicu nosa, a hladna krv odvodi se u venske sinuse na bazi lubanje. Rete mirabile, mreža malih arterija, koje dovode krv u bazu mozga, funkcionira kao protustrujni izmjenjivač topline s krvlju koja opskrbljuje mozak i hladi se krvlju iz sluznica nosa i ušiju. To znači da su životinje sposobne održavati stalnu tjelesnu temperaturu bez obzira na temperaturu okoline, a gubitak i stvaranje topline su u ravnoteži. Do toplotnog udara može doći ukoliko organizam nije u stanju odbaciti povećanu nastalu toplinu bez obzira na uzrok koji je doveo do te pojave.
mliječne krave, kondukcija, konvekcija, radijacija
nije evidentirano
engleski
Thermoregulation in dairy cows
nije evidentirano
dairy cows, conduction, convection, radiation
nije evidentirano