Utjecaj biološke obrade pomoću Phanerochaete chrysosporium na udio fenolnih spojeva u tropu grožđa (CROSBI ID 447564)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Katalinić, Toni
Planinić, Mirela
Šelo, Gordana
hrvatski
Utjecaj biološke obrade pomoću Phanerochaete chrysosporium na udio fenolnih spojeva u tropu grožđa
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj biološke obrade tropa grožđa na udio fenolnih spojeva i antioksidacijsku aktivnost u ekstraktima tropa grožđa prije i nakon biološke obrade pomoću gljive bijelog truljenja Phanerochaete chrysosporium u uvjetima fermentacije na čvrstim nosačima tijekom 8 dana. P. chrysosporium je filamentozna gljiva koja pripada gljivama bijelog truljenja i razredu Basidiomycetes u carstvu gljiva koja tijekom svog rasta proizvodi kompleksni sustav enzima, koji kataliziraju različite biotransformacijske procese te na taj način razgrađuju složenu strukturu lignocelulozne biomase oslobađajući jednostavne polifenolne spojeve i povećavajući mogućnost njihove ekstrakcije. U ovom radu, tijekom 8 dana biološke obrade praćen je i određen gubitak na masi supstrata te udio/koncentracija: vlage, proteina, ukupnih i pojedinačnih fenolnih spojeva, ukupnih flavonoida i proantocijanidina, kao i antioksidacijska aktivnost ekstrakata tropa grožđa. U ekstraktima tropa grožđa identificirano je i kvantificirano sedam fenolnih kiselina i četiri flavan-3-ola. Galna kiselina je fenolna kiselina koja je dokazana u najvećoj koncentraciji (0, 322 mg/gs.t.) nakon 7. dana biološke obrade, a maksimalna vrijednost masenog udjela flavan-3-ola (epikatehina, katehina, galokatehin galata i epikatehin galata) dokazana je u biološki neobrađenom uzorku tropa grožđa. Najveća antioksidacijska aktivnost ekstrakata dokazana je u početnom uzorku bez biološke obrade i u uzorku nakon 8. dana biološke obrade te je iznosila 0, 21 gTE/gs.t.
trop grožđa ; fermentacija na čvrstim nosačima ; Phanerochaete chrysosporium ; fenolni spojevi
nije evidentirano
engleski
Influence of Biological Treatment with Phanerochaete chrysosporium on the Profile of Phenolic Compounds in Grape Pomace
nije evidentirano
grape pomace ; solid-state fermentation ; Phanerochaete chrysosporium ; phenolic compound
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
09.07.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek