Utjecaj dodatka pripravka plemenite pečurke u hranidbi na kemijski i masnokiselinski sastav mesa janjadi (CROSBI ID 305260)
Prilog u časopisu | kratko priopćenje | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kozačinski, Lidija ; Popović, Maja ; Špoljarić, Daniel ; Pleadin, Jelka ; Njari, Bela ; Mikuš, Tomislav ; Cvrtila, Željka
hrvatski
Utjecaj dodatka pripravka plemenite pečurke u hranidbi na kemijski i masnokiselinski sastav mesa janjadi
Cilj istraživanja bio je utvrditi osnovni kemijski i masnokiselinski sastav te udio kolesterola m. longissimus dorsi janjadi hranjene voluminoznom krmom i koncentratom, kojima je u različitim omjerima dodavan suhi pripravak plemenite pečurke odnosno usitnjena svježa pečurka. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno ukupno 30 klaonički obrađenih trupova janjadi podijeljeno u tri skupine. U svrhu utvrđivanja kvalitete, nakon klanja s trupova uzeti su uzorci (m. longissimus dorsi) za senzornu ocjenu mesa janjadi te određivanje kemijskog i masnokiselinskog sastava te kolesterola.
janjetina ; plemenita pečurka ; kakvoća mesa ; Agaricus bisporus
nije evidentirano
engleski
Influence of the addition of white button mushroom preparation in the diet on the chemical and fatty acid composition of lamb meat
nije evidentirano
lamb ; champignon ; meat quality ; Agaricus bisporus
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23 (6)
2021.
506-513
objavljeno
1332-0025
1848-8323
10.31727/m.23.6.2