Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj procesnih uvjeta i načina kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost polifenolnih spojeva iz tropa grožđa (CROSBI ID 447463)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Šplajt, Ivana Utjecaj procesnih uvjeta i načina kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost polifenolnih spojeva iz tropa grožđa / Bucić-Kojić, Ana (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2021

Podaci o odgovornosti

Šplajt, Ivana

Bucić-Kojić, Ana

hrvatski

Utjecaj procesnih uvjeta i načina kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost polifenolnih spojeva iz tropa grožđa

Trop grožđa je proizvodni ostatak vinarija koji ima visok potencijal u proizvodni visokovrijednih produkata koji nalaze primjenu u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Trop je jeftin i bogat izbor biološki aktivnih polifenolnih spojevima kojima se pripisuju mnogostruki farmakološki efekti kao što su antioksidacijska aktivnost, antiupalna aktivnost, antitumorska aktivnost i sl. Ekstrakcija polifenolnih spojeva ovisi o brojnim procesnim uvjetima kao i o načinu ekstrakcije. U ovom radu ispitan je utjecaj koncentracije ekstrakcijskog otapala (etanol/ voda: 50-90 % v/ v), temperature ekstrakcije (40-80 °C) i vremena ekstrakcije (5- 90 min) na ekstrakciju polifenolnih spojeva tijekom konvencionalne kruto-tekuće ekstrakcije i ekstrakcije potpomognute ultrazvukom. Kruto-tekuća ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom učinkovita je ekstrakcijska tehnika kojom se skraćuje vrijeme trajanja procesa odnosno povećava brzina ekstrakcije. Osim navedenih procesnih parametra kod ultrazvučne ekstrakcije je praćen i utjecaj snage ultrazvuka (40–80 %) na ekstraktibilnost polifenolnih spojeva.

kruto-tekuća ekstrakcija ; ultrazvučna ekstrakcija ; polifenoli ; trop grožđa

nije evidentirano

engleski

The Effect of Process Conditions and Method of Solid-Liquid Extraction on Extractability of Polyphenolic Compounds from Grape Pomace

nije evidentirano

solid-liquid extraction ; ultrasound extraction ; polyphenolic compounds ; grape pomace

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

30.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija