Utjecaj procesnih uvjeta i načina kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost polifenolnih spojeva iz tropa grožđa (CROSBI ID 447463)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Šplajt, Ivana
Bucić-Kojić, Ana
hrvatski
Utjecaj procesnih uvjeta i načina kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost polifenolnih spojeva iz tropa grožđa
Trop grožđa je proizvodni ostatak vinarija koji ima visok potencijal u proizvodni visokovrijednih produkata koji nalaze primjenu u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Trop je jeftin i bogat izbor biološki aktivnih polifenolnih spojevima kojima se pripisuju mnogostruki farmakološki efekti kao što su antioksidacijska aktivnost, antiupalna aktivnost, antitumorska aktivnost i sl. Ekstrakcija polifenolnih spojeva ovisi o brojnim procesnim uvjetima kao i o načinu ekstrakcije. U ovom radu ispitan je utjecaj koncentracije ekstrakcijskog otapala (etanol/ voda: 50-90 % v/ v), temperature ekstrakcije (40-80 °C) i vremena ekstrakcije (5- 90 min) na ekstrakciju polifenolnih spojeva tijekom konvencionalne kruto-tekuće ekstrakcije i ekstrakcije potpomognute ultrazvukom. Kruto-tekuća ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom učinkovita je ekstrakcijska tehnika kojom se skraćuje vrijeme trajanja procesa odnosno povećava brzina ekstrakcije. Osim navedenih procesnih parametra kod ultrazvučne ekstrakcije je praćen i utjecaj snage ultrazvuka (40–80 %) na ekstraktibilnost polifenolnih spojeva.
kruto-tekuća ekstrakcija ; ultrazvučna ekstrakcija ; polifenoli ; trop grožđa
nije evidentirano
engleski
The Effect of Process Conditions and Method of Solid-Liquid Extraction on Extractability of Polyphenolic Compounds from Grape Pomace
nije evidentirano
solid-liquid extraction ; ultrasound extraction ; polyphenolic compounds ; grape pomace
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
30.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek