Ekstrakcija bioaktivnih tvari iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (CROSBI ID 447460)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jakić, Iva
Bucić-Kojić, Ana
hrvatski
Ekstrakcija bioaktivnih tvari iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije
Razvoj prehrambene industrije predstavlja važan segment gospodarstva. Tijekom prerade sirovina u nekom proizvodnom procesu zaostaju značajne količine proizvodnih ostataka koji se uglavnom smatraju otpadom iako se mogu koristiti u proizvodnji visokovrijednih produkata (npr. biološki aktivnih ekstrakta, enzima, vlakana, stočne hrane i sl.). Razvoj moderne prehrambene industrije podrazumijeva i razvoj strategije za zbrinjavanje/iskorištavanje proizvodnih ostataka gdje se prednost daje ekološki prihvatljivim postupcima. U ovom radu dan je pregled najčešće korištenih metoda ekstrakcije bioaktivnih tvari iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije. U radu su opisani proizvodni ostaci iz prehrambene industrije, bioaktivni spojevi koji se najčešće ekstrahiraju iz proizvodnih ostataka te faktori o kojima ovisi njihova učinkovitost ekstrakcije.
proizvodni ostaci prehrambene industrije ; ekstrakcija ; bioaktivne tvari
nije evidentirano
engleski
Extraction of Bioactive Compounds from Food Industry Residues
nije evidentirano
food industry residues ; extraction ; bioactive compounds
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
27.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek