Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ekstrakcija bioaktivnih tvari iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (CROSBI ID 447460)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Jakić, Iva Ekstrakcija bioaktivnih tvari iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije / Bucić-Kojić, Ana (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2021

Podaci o odgovornosti

Jakić, Iva

Bucić-Kojić, Ana

hrvatski

Ekstrakcija bioaktivnih tvari iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije

Razvoj prehrambene industrije predstavlja važan segment gospodarstva. Tijekom prerade sirovina u nekom proizvodnom procesu zaostaju značajne količine proizvodnih ostataka koji se uglavnom smatraju otpadom iako se mogu koristiti u proizvodnji visokovrijednih produkata (npr. biološki aktivnih ekstrakta, enzima, vlakana, stočne hrane i sl.). Razvoj moderne prehrambene industrije podrazumijeva i razvoj strategije za zbrinjavanje/iskorištavanje proizvodnih ostataka gdje se prednost daje ekološki prihvatljivim postupcima. U ovom radu dan je pregled najčešće korištenih metoda ekstrakcije bioaktivnih tvari iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije. U radu su opisani proizvodni ostaci iz prehrambene industrije, bioaktivni spojevi koji se najčešće ekstrahiraju iz proizvodnih ostataka te faktori o kojima ovisi njihova učinkovitost ekstrakcije.

proizvodni ostaci prehrambene industrije ; ekstrakcija ; bioaktivne tvari

nije evidentirano

engleski

Extraction of Bioactive Compounds from Food Industry Residues

nije evidentirano

food industry residues ; extraction ; bioactive compounds

nije evidentirano

Podaci o izdanju

20

27.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija