Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Visoki hidrostatski tlak: inovativna tehnologija u obradi prehrambenih proizvoda (CROSBI ID 305167)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija

Škegro, Marko ; Karlović, Sven ; Dujmić, Filip ; Marelja, Marko ; Brnčić, Mladen ; Bosiljkov, Tomislav ; Ježek, Damir Visoki hidrostatski tlak: inovativna tehnologija u obradi prehrambenih proizvoda // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 16 (2021), 3-4; 101-108. doi: 10.31895/hcptbn.16.3-4.3

Podaci o odgovornosti

Škegro, Marko ; Karlović, Sven ; Dujmić, Filip ; Marelja, Marko ; Brnčić, Mladen ; Bosiljkov, Tomislav ; Ježek, Damir

hrvatski

Visoki hidrostatski tlak: inovativna tehnologija u obradi prehrambenih proizvoda

Proces obrade visokim hidrostatskim tlakom, kao netoplinski proces, se koristi za inaktivaciju mikroorganizama uz minimalnu preinaku same namirnice. Postiže se jednaki standard sigurnosti hrane kao kod toplinske pasterizacije te se zadovoljavaju zahtjevi potrošača za svježim i minimalno procesiranim proizvodima uz kraće vrijeme obrade za razliku od konvencionalnih tehnika. U novijim istraživanjima, visoki tlak se smatra zaslužnim za promjene u strukturi stanice i biopolimera u stanicama obrađivanih namirnica što rezultira boljem vezivanju vode, procesima želiranja te nastanku novih tekstura i proizvoda. Ovaj rad prezentira upotrebu visokog hidrostatskog tlaka kod procesiranja crvenog mesa i mesnih prerađevina, voća i povrća te utjecaj na mikroorganizme u namirnici. Uz pasterizaciju, proces se koristi i za ekstrakciju bioaktivnih tvari iz sirovina, uz značajno bolje prinose i kvalitetu u usporedbi s konvencionalnim metodama ekstrakcije.

visoki hidrostatski tlak ; netermalna pasterizacija ; mikrobiološka sigurnost

nije evidentirano

engleski

High Hydrostatic pressure: Innovative technology in food processing

nije evidentirano

high hydrostatic pressure ; non-thermal pasteurisation ; microbial safety

nije evidentirano

Podaci o izdanju

16 (3-4)

2021.

101-108

objavljeno

1847-3423

1847-7461

10.31895/hcptbn.16.3-4.3

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice