Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ponašanje hrvatskih potrošača u konzumaciji proizvoda od morskih makroalgi (CROSBI ID 714386)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Tomić Maksan, Marina ; Matulić, Daniel ; Mesić, Željka Ponašanje hrvatskih potrošača u konzumaciji proizvoda od morskih makroalgi // III. Međunarodni znanstveno-stručni skup: „INOVACIJE I AGROBIZNIS“ / Zrakić Sušac, Magdalena ; Juračak, Josip (ur.). Zagreb: Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED), 2021. str. 69-70

Podaci o odgovornosti

Tomić Maksan, Marina ; Matulić, Daniel ; Mesić, Željka

hrvatski

Ponašanje hrvatskih potrošača u konzumaciji proizvoda od morskih makroalgi

Kako bi se zadovoljila rastuća potražnja za hranom, a ujedno osigurala održivost kao veliki izazov suvremenog društva, trebalo bi se okrenuti novim alternativnim izvorima hrane. Jedan od takvih održivih, a nedovoljno iskorištenih izvora hrane svakako su morske makroalge. Cilj ovog rada bio je utvrditi ponašanje hrvatskih potrošača u konzumaciji proizvoda od morskih makroalgi. Provedeno je online anketno ispitivanje na prigodnom uzorku od 607 ispitanika. Rezultati istraživanja pokazuju da su najčešće prve asocijacije ispitanika na pojam morske alge zdravlje, more, sushi, zeleno i biljke. Više od polovice ispitanika ima iskustvo u konzumaciji morskih makroalgi, pri čemu su najčešće konzumirali sushi rolice umotane u morske makroalge, morske makroalge u juhi, te dodatke prehrani od morskih algi. Većina ispitanika kušala je makroalge u Hrvatskoj i to u restoranu i/ili trgovini gdje se može kupiti hrana „za van“. Ispitanici su najčešće konzumirali proizvode od morskih algi za neke posebne prigode. Najveći udio ispitanika preferirao bi konzumaciju algi domaćeg podrijetla, a na veću konzumaciju mogla bi ih potaknuti preporuka članova obitelji/prijatelja ili pak preporuka zdravstvenih djelatnika. Najvažniji razlozi za konzumaciju morskih algi su činjenica da su zdrave i prirodni izvor Omega-3. S druge strane, najveće barijere u konzumaciji proizvoda od morskih makroalgi su viša cijena, zabrinutost oko sigurnosti za konzumaciju, zabrinutost oko zaraze bakterijama te zabrinutost oko kemijskih toksina. Rezultati istraživanja daju informacijsku podlogu za planiranje daljnjih aktivnosti u svrhu razvoja tržišta alternativnih izvora hrane poput proizvoda od morskih makroalgi.

alternativni izvori hrane, morske makroalge, potrošači, anketno ispitivanje

nije evidentirano

engleski

Behavior of Croatian consumers in the consumption of seaweed products

nije evidentirano

alternative food sources, seaweed, consumers, survey

nije evidentirano

Podaci o prilogu

69-70.

2021.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

III. Međunarodni znanstveno-stručni skup: „INOVACIJE I AGROBIZNIS“

Zrakić Sušac, Magdalena ; Juračak, Josip

Zagreb: Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED)

978-953-48919-2-6

Podaci o skupu

3rd International Scientific Conference Innovation and Agribusiness = 3. međunarodni stručno-znanstveni skup Inovacije i agrobiznis

predavanje

26.11.2021-26.11.2021

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)