Stabilizacija hladno prešanog ulja kukuruzne klice (CROSBI ID 447427)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tot, Nikolina
Moslavac, Tihomir ; Lončarić, Ante
hrvatski
Stabilizacija hladno prešanog ulja kukuruzne klice
Kukuruz, Zea mays L. predstavlja vodeću poljoprivrednu kulturu prema uzgoju u svijetu. Potječe iz Centralnog dijela Meksika. Kukuruzne klice izdvojene iz zrna kukuruza služe za dobivanje ulja. Sastav klice ovisi o postupku izdvajanja te kemijskom sastavu. Ulje kukuruznih klica, zbog dobre oksidacijske stabilnosti, visokog udjela esencijalnih masnih kiselina i tokoferola te dobrih senzorskih svojstava, spada u grupu visokovrijednih nutritivnih ulja. U radu je ispitan utjecaj dodatka sintetskih i prirodnih antioksidansa na promjenu oksidacijske stabilnosti hladno prešanog ulja kukuruznih klica. Upotrijebljeni antioksidansi su: ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt rtanjskog čaja, ekstrakt koštica grožđa sorte Frankovka, ekstrakt ružmarina, TBHQ, α- tokoferol, mješavina tokoferola, kofeinska kiselina i ružmarinska kiselina. Učinkovitost dodataka navedenih antioksidansa na stabilizaciju ulja određena je SchaalOven testom oksidacijske stabilnosti pri konstantnoj temperaturi 63 °C. Primjenom standardnih metoda određeni su i osnovni parametri kvalitete ulja kukuruznih klica: udio slobodnih masnih kiselina, peroksidni broj, udio netopljivih nečistoća, udio vlage, saponifikacijski i jodni broj. Dobiveni rezultati ukazuju da sintetski antioksidansi imaju bolju učinkovitost u zaštiti od oksidacijskog kvarenja kod ulja kukuruznih klica u odnosu na prirodne antioksidanse. Najučinkovitiji je sintetski antioksidans TBHQ u usporavanju oksidacijskog kvarenja ulja kukuruznih klica. Od prirodnih antioksidanasa najveću efikasnost zaštite ovog ulja pokazuje ekstrakt ružmarina.
hladno prešano ulje kukuruznih klica ; antioksidansi ; oksidacijska stabilnost
nije evidentirano
engleski
Stabilization of Cold Pressed Corn Germ Oil
nije evidentirano
cold pressed corn germ oil ; antioxidants ; oxidative stability
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
19.10.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek