Utjecaj dodatka antioksidansa na održivost ulja sikavice (CROSBI ID 447422)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tomljenović, Stjepana
Moslavac, Tihomir
hrvatski
Utjecaj dodatka antioksidansa na održivost ulja sikavice
Sikavica (Silybum marianum L.) je dvogodišnja, zeljasta, krupna i razgranata biljka do 2 m visine. Sikavica je poznata po tvari silimarin koja povoljno djeluje na jetru, a nalazi se u sjemenkama. U ovom radu istraživana je održivost hladno prešanog ulja sikavice s dodatkom prirodnih antioksidanasa, umjetnog antioksidansa i sinergista, primjenom Schaal Oven testa pri 63 ᵒC tijekom četiri dana. Od antioksidanasa korišteni su: ekstrakti ružmarina (tip StabilEnhance i tip OxyLess CS), α-tokoferol, mješavina tokoferola, ekstrakt kadulje, eterično ulje (lavanda, slatki pelin, smilje, lovor, timijan i komorač), propil galat i sinergist limunska kiselina. Rezultati su pokazali da ekstrakt ružmarina (tip OxyLess CS 0, 2 %) i ekstrakt ružmarina (tip OxyLess CS 0, 2 %) sa sinergistom limunskom kiselinom (0, 01 %) imaju najbolje antioksidacijsko djelovanje kod stabilizacije hladno prešanog ulja sikavice.
ulje sikavice ; održivost ulja ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; sinergisti
nije evidentirano
engleski
Effect of Antioxidants on the Shelf Life of Milk Thistle Seed Oil
nije evidentirano
milk thistle oil ; oil sustainability ; oxidative stability ; antioxidants ; synergists
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
08.03.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek