Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka antioksidansa na održivost ulja sikavice (CROSBI ID 447422)

Ocjenski rad | diplomski rad

Tomljenović, Stjepana Utjecaj dodatka antioksidansa na održivost ulja sikavice / Moslavac, Tihomir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2021

Podaci o odgovornosti

Tomljenović, Stjepana

Moslavac, Tihomir

hrvatski

Utjecaj dodatka antioksidansa na održivost ulja sikavice

Sikavica (Silybum marianum L.) je dvogodišnja, zeljasta, krupna i razgranata biljka do 2 m visine. Sikavica je poznata po tvari silimarin koja povoljno djeluje na jetru, a nalazi se u sjemenkama. U ovom radu istraživana je održivost hladno prešanog ulja sikavice s dodatkom prirodnih antioksidanasa, umjetnog antioksidansa i sinergista, primjenom Schaal Oven testa pri 63 ᵒC tijekom četiri dana. Od antioksidanasa korišteni su: ekstrakti ružmarina (tip StabilEnhance i tip OxyLess CS), α-tokoferol, mješavina tokoferola, ekstrakt kadulje, eterično ulje (lavanda, slatki pelin, smilje, lovor, timijan i komorač), propil galat i sinergist limunska kiselina. Rezultati su pokazali da ekstrakt ružmarina (tip OxyLess CS 0, 2 %) i ekstrakt ružmarina (tip OxyLess CS 0, 2 %) sa sinergistom limunskom kiselinom (0, 01 %) imaju najbolje antioksidacijsko djelovanje kod stabilizacije hladno prešanog ulja sikavice.

ulje sikavice ; održivost ulja ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; sinergisti

nije evidentirano

engleski

Effect of Antioxidants on the Shelf Life of Milk Thistle Seed Oil

nije evidentirano

milk thistle oil ; oil sustainability ; oxidative stability ; antioxidants ; synergists

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58

08.03.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija