Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja podlanka (Camelina sativa L.) (CROSBI ID 447420)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mijić, Ines
Moslavac, Tihomir
hrvatski
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja podlanka (Camelina sativa L.)
Zadatak ovog rada bio je ispitati utjecaj procesnih parametara prešanja (veličina otvora glave preše, temperatura grijača preše, frekvencija elektromotora) na iskorištenje i kvalitetu ulja podlanka. Hladno prešano ulje Camelina sative proizvedeno je na pužnoj preši. Promjena pojedinih procesnih parametara prešanja utjecala je na prinos i kvalitetu hladno prešanog ulja. Također, ispitan je utjecaj dodatka prirodnih i umjetnih antioksidanasa te sinergista na održivost ulja podlanka. Antioksidacijsko djelovanje pojedinog antioksidansa pratilo se provedbom Schaal Oven testa tijekom pet dana, uz svakodnevno određivanje vrijednosti peroksidnog broja. Antioksidansi su spojevi koji sprječavaju ili usporavaju oksidacijske promjene unutar ulja. Sprječavaju narušavanje oksidacijske stabilnosti ulja vezanjem slobodnih radikala u stabilnije i manje reaktivne spojeve. Osnovni parametri kvalitete ulja određeni su standardnim metodama. Rezultati istraživanja pokazuju da niža frekvencija elektromotora (20 Hz), viša temperatura glave preše (100 °C) te manji promjer nastavaka za izlazak pogače (6 mm) rezultiraju većim iskorištenjem ulja. Najbolje antioksidacijsko djelovanje pokazao je ekstrakt ružmarina OxyLess CS uz dodatak sinergista askorbinske kiseline.
Camelina sativa ; pužna preša ; Schaal Oven test ; antioksidansi
nije evidentirano
engleski
Production and Stabilization of Cold Pressed Camelina Oil (Camelina sativa L.)
nije evidentirano
Camelina sativa ; screw press ; Schaal Oven test ; antioxidans
nije evidentirano
Podaci o izdanju
66
20.07.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek