Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj vrste pužnice i procesnih parametara prešanja na iskorištenje bučinog ulja (CROSBI ID 447419)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jureta, Dajana Utjecaj vrste pužnice i procesnih parametara prešanja na iskorištenje bučinog ulja / Moslavac, Tihomir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2021

Podaci o odgovornosti

Jureta, Dajana

Moslavac, Tihomir

hrvatski

Utjecaj vrste pužnice i procesnih parametara prešanja na iskorištenje bučinog ulja

: Buča (Cucurbita pepo L.) je jednogodišnja biljka koja potječe iz Amerike, a sastoji se od mesnatog dijela ploda i koštice. Koštica može biti s ljuskom i bez ljuske. U ovom radu istraživan je utjecaj vrste pužnice i procesnih parametara na iskorištenje bučinog ulja. Proizvedeno je hladno prešano bučino ulje na kontinuiranoj laboratorijskoj pužnoj preši. Procesni parametri koji su se mijenjali prilikom prešanja su: frekvencija elektromotora, temperatura grijača glave preše i nastavak za izlaz pogače. Korištena su tri tipa pužnice s različitom dubinom navoja. Ispitani su osnovni parametri kvalitete ulja: slobodne masne kiseline, peroksidni broja, udio vode i udio netopljivih nečistoća. Analitički je određen udio ulja u bučinim košticama i pogači kako bi se odredila efikasnost proizvodnje ulja. Prešanjem bučine koštice kod veće temperature glave preše, manje frekvencije elektromotora i manjeg nastavka za izlaz pogače proizvedena je veća količina ulja. Primjenom pužnice dubine navoja 5 mm dobivena je veća količina ulja u odnosu na 8 mm i 10 mm.

buča ; bučino ulje ; hladno prešanje ; procesni parametri ; vrsta pužnice

nije evidentirano

engleski

Influence of Screw Press Type and Pressing Process Parameters on the Utilisation of Pumpkin Seed Oil

nije evidentirano

pumpkin ; pumpkin seed oil ; cold pressing ; process parameters ; screw press type

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49

30.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija