Utjecaj vrste pužnice i procesnih parametara prešanja na iskorištenje bučinog ulja (CROSBI ID 447419)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jureta, Dajana
Moslavac, Tihomir
hrvatski
Utjecaj vrste pužnice i procesnih parametara prešanja na iskorištenje bučinog ulja
: Buča (Cucurbita pepo L.) je jednogodišnja biljka koja potječe iz Amerike, a sastoji se od mesnatog dijela ploda i koštice. Koštica može biti s ljuskom i bez ljuske. U ovom radu istraživan je utjecaj vrste pužnice i procesnih parametara na iskorištenje bučinog ulja. Proizvedeno je hladno prešano bučino ulje na kontinuiranoj laboratorijskoj pužnoj preši. Procesni parametri koji su se mijenjali prilikom prešanja su: frekvencija elektromotora, temperatura grijača glave preše i nastavak za izlaz pogače. Korištena su tri tipa pužnice s različitom dubinom navoja. Ispitani su osnovni parametri kvalitete ulja: slobodne masne kiseline, peroksidni broja, udio vode i udio netopljivih nečistoća. Analitički je određen udio ulja u bučinim košticama i pogači kako bi se odredila efikasnost proizvodnje ulja. Prešanjem bučine koštice kod veće temperature glave preše, manje frekvencije elektromotora i manjeg nastavka za izlaz pogače proizvedena je veća količina ulja. Primjenom pužnice dubine navoja 5 mm dobivena je veća količina ulja u odnosu na 8 mm i 10 mm.
buča ; bučino ulje ; hladno prešanje ; procesni parametri ; vrsta pužnice
nije evidentirano
engleski
Influence of Screw Press Type and Pressing Process Parameters on the Utilisation of Pumpkin Seed Oil
nije evidentirano
pumpkin ; pumpkin seed oil ; cold pressing ; process parameters ; screw press type
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
30.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek